RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Heron TP har et vingespenn tilsvarende en Boeing 737-maskin, og er den største dronen som brukes aktivt i det israelske forsvaret.
Heron TP har et vingespenn tilsvarende en Boeing 737-maskin, og er den største dronen som brukes aktivt i det israelske forsvaret. Foto: - (AFP)

- Ingen av oss smiler når barn blir drept

Israelsk dronepilot, som har deltatt i tre Gaza-kriger, erkjenner at han noen ganger gjør feil.

En israelsk dronepilot forteller i et intervju med The Telegraph hvordan det er å ta raske valg om hvem som skal få leve og hvem som skal få dø.

Major Yair (31), som er anonymisert av avisen, har ført ubemannede droner i de tre siste Gaza-krigene.

Han er en av Israels mest erfarne dronepiloter. 31-åringen fører en overvåkingsdrone av type Heron TP .

- Velge mellom liv og død
Dronen, som også kan utstyres med missiler, brukes til å lokalisere militante mål på bakken og bomber dem.

- Du har sekunder på deg til å velge mellom liv og død, sier majoren.

- Du ser noe, hva er det? Skal vi ta det ut eller ikke? Du er nødt til å utvikle mentale ferdigheter, sier han.

Droner anses for å være svært kontroversielle, ettersom de er ubemannet og kan derfor brukes til å ta ut mål uten å utsette seg selv for risiko.

65 prosent av Israels militære luftoppdrag er utført av droner, ifølge den britiske avisen.

Heron TP har et vingespenn tilsvarende en Boeing 737-maskin, og er den største dronen som brukes aktivt i det israelske forsvaret. Dronene er utstyrt med sensorer som kan peke ut et hvilket som helst mål i Gaza.

- Naturlig å gjøre feil
I intervjuet understreker majoren at det er store utfordringer ved at militante palestinere skjuler seg blant sivile og barn. Men majoren gjør det likevel klart at de ikke angriper sivile bevisst.

Ifølge FN ble 2192 palestinere drept i Gaza-konflikten i sommer, hvorav 519 var barn under 18 år.

- Vi gjør feil, innrømmer majoren.

- Men det er naturens gang. Mennesker gjør feil. Vi lærer av de feilene. Du ser ingen smilende ansikter etter en hendelse hvor barn har blitt drept. Ingen av oss vil være i en situasjon hvor disse feilene blir gjort. Vi lærer og prøver å unngå dette så godt vi kan, sier han.

- Vanskelig å leve med
Majoren sier det er vanskelig å leve med beslutninger som har ført til fatale feil.

- Vi skyver det ikke bak i hodet, og prøver ikke å unngå å snakke om det. Vi snakker om det og støtter hverandre, sier han.

Lege Mads Gilbert hadde et lite kamera i innerlommen på operasjonskittelen og tok bilder som nå er trykket i boka «Natt i Gaza».

Dronepiloten forteller at det er to personer som styrer en drone – en operatør og en kommandør som ham selv. De jobber firetimers skift. Begge har en dataskjerm og en styrespak til å manøvrere dronen.

«Natt i Gaza»
Den norske Gaza-legen Mads Gilbert lanserte fredag sin nye bok «Natt i Gaza», basert på hans opplevelser som lege på et sykehus i Gaza by under krigen i sommer. Den norske legen tok en rekke egne bilder fra sykehuset med et lite kamera han hadde i innerlommen i operasjonskittelen.

– Som lege kan jeg ikke kun stoppe blødning og amputere istykkerrevne lemmer. Jeg må også stille spørsmålet om hvordan krigens redsler kan stoppes og ødeleggelsene forebygges, og det gjør jeg i denne boka, sa Gilbert under lanseringen i Oslo.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere