- Ingen av sidene ønsker opptrapping

SPENT: Ukrainske soldater har fått grønt lys til å skyte. Bildet viser uidentifiserte bevæpnede soldater.

SPENT: Ukrainske soldater har fått grønt lys til å skyte. Bildet viser uidentifiserte bevæpnede soldater. Foto: Andrei Udovichenko (Ap)

Men ukrainske soldater ikke kan være forsvarsløse vitner til det som nå skjer, mener forsker.

18.03.14 21:37

Ukrainske soldater har fått grønt lys til å skyte etter at en ukrainsk soldat ble skutt og drept på Krim-halvøya.

Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt mener situasjonen i regionen er dramatisk. Han tror at mange ledere i Vesten er bekymret for situasjonen.

- Soldatene har ikke et annet valg enn å forsvare seg. Det selvfølgelig ingen av sidene som ønsker opptrapping, og sånne ting skjer veldig fort. Spørsmålet nå er om de klarer å de-eskalere situasjonen, sier han til Nettavisen.

Få siste nytt om krisen i vårt livestudio.

Les også: Ukraina åpner for militær motstand

Kan ikke være forsvarsløse vitner

Seniorforskeren tror begge sider ønsker å roe gemyttene, men at det ikke er mulig ettersom russerne nå prøver å overta militære anlegg uten ukrainernes velsignelse.

- Det er klart at ukrainske soldater ikke kan være forsvarsløse vitner til det som nå skjer. Landet kan ikke ha soldater som ikke får lov til å forsvare seg selv, fortsetter han.

De midlertidige myndighetene i Ukraina har tidligere fått ros fra vestlige land for å ha vært svært tilbakeholdne i konflikten med Russland om Krim-halvøya og andre områder øst i landet.

EKSPERT: Seniorforsker Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt. Foto: Forsvarets forskningsinstitutt

- Vi ser ikke de fulle konsekvensene av dette ennå. Det vestlige ledere har ikke klart å ta innover seg det som skjer. Det er veldig dramatisk, sier Tor Bukkvoll ved Forsvarets forskningsinstitutt.

Les også: Dette kan bli Russlands neste kupp

Vil svi økonomisk

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk sa tidligere tirsdag at konflikten om Krim-halvøya nå har gått over i en militær fase.

- Russland har tatt en bit av et annet land uten dets velsignelse. Nå gjenstår det å se hvordan andre land vil reagere. Politisk isolasjon og økonomiske sanksjoner er noe av det vesten vil møte russerne med, mener Bukkvoll.

Seniorforskeren påpeker at Russlands økonomi allerede er hardt presset. En ytterligere innstramming vil svi.

- Her må ekspertene i Russland snakke sammen. De som utformer politikken og de som vet hvor mye penger det er, sier han.

HTML EMBEDNettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.