RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen avtale om skolejenter i Nigeria

BORTFØRT I APRIL: Nigerianske politimenn på patrulje under en protest i byen Abuja. 219 skolejenter ble bortført av den islamistiske opprørsgruppen Boko Haram i april.
BORTFØRT I APRIL: Nigerianske politimenn på patrulje under en protest i byen Abuja. 219 skolejenter ble bortført av den islamistiske opprørsgruppen Boko Haram i april. Foto: Afolabi Sotunde (Reuters/NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Avviser at det skal være inngått våpenhvile med Boko Haram-opprørerne om skolebarna.

Abuja (NTB-AFP-Reuters): En talsmann i Nigeria avviser at det er inngått en avtale med opprørsgruppa Boko Haram om at over 200 bortførte skolejenter skal settes fri. Men en avtale nærmer seg, hevder han.

Flere nigerianske tjenestemenn kom fredag med den oppsiktsvekkende meldingen om at den ytterliggående islamistgruppa Boko Haram vil legge ned våpnene og sette fri over 200 jenter som ble bortført fra en skole i april.

Det er imidlertid uklart hvem regjeringen har forhandlet med, og flere eksperter mener at Boko Harams leder Abubakar Shekau neppe er involvert i forhandlingene.

Fredag kveld bekreftet en talsmann for landets sikkerhetssjef våpenhvilen, men han avviste at det er inngått en avtale om skolejentene.

– Nei, den delen er vi ikke blitt enige om, men vi kommer nærmere og nærmere, sa talsmann Mike Omeri.

Meldingen om våpenhvilen kommer både fra landets sikkerhetssjef, presidentens kontor og militæret.

– Terroristene har allerede kunngjort en våpenhvile for å fremme sitt ønske om fred, sier Omeri, og føyer til at også regjeringen har erklært våpenhvile.

Solberg engasjert

De over 200 skolejentene er blitt holdt fanget siden april, og en rekke vestlige politikere, blant andre statsminister Erna Solberg (H), har engasjert seg i en kampanje for å få satt dem fri.

I utgangspunktet ble 279 jenter bortført fra en kristen skole i delstaten Borno nordøst i Nigeria for et halvt år siden. Flere klarte å rømme, men fortsatt er 219 jenter savnet.

Gruppa har truet med å selge jentene som slaver, og det er også kommet meldinger om at de er tvangsgiftet med medlemmer i gruppa.

Under press

En svensk ekspert viser til at Goodluck Jonathan er under press til levere resultater i kampen mot opprørerne ettersom det er valg neste år.

– Presidenten må ta et oppgjør nå for å ha noen som helst form for politisk troverdighet igjen, sier Mats Utas, forsker ved Nordiska Afrikainstitutet, til nyhetsbyrået TT.

En ikke navngitt kilde ved presidentens kontor sier at regjeringen har forhandlet med en mann ved navn Danladi Ahmadu, som kaller seg Boko Harams generalsekretær. De to møtene skal ha funnet sted i nabolandet Tsjad. Kilder som har vært involvert i tidligere forhandlinger, sier imidlertid at de aldri har hørt snakk om en mann kalt Ahmadu.

Flere kilder mener at våpenhvilen muligens kun gjelder en fløy av Boko Haram.

Islamsk kalifat

Boko Haram kjemper for et islamsk kalifat, i Nord-Nigeria og har allerede tatt kontroll over store områder i delstaten Borno.

Gruppen har de siste årene stått bak en rekke angrep som har kostet over 10.000 mennesker livet. Den siste tiden har de også gjennomført en rekke angrep på kamerunsk side av grensen, og fredag kom det melding om at 107 opprørere er drept i kamper helt nord i Kamerun. Åtte kamerunske soldater ble også drept i kampene, ifølge landets forsvarsdepartement.

Terror

Boko Haram har med sin brutale fremferd skapt skrekk i befolkningen nord i Nigeria. Angrepene har ofte vært rettet mot skoler ettersom gruppa mener at vestlig skolegang strider mot islam. Gruppas navn betyr nettopp «skole er synd».

Ved flere tilfeller har skoleinternater blitt påtent slik at mange elever har brent inne. Andre ganger har gruppen drept landsbyboere under plyndringstokt. I tillegg har mange kirker blitt utsatt for bombeangrep.

Gruppa antas å ha bånd til al-Qaida. Den ble dannet i 2002 og startet en væpnet kamp mot regjeringen i 2009.

I august 2011 ble den norske juristen Ingrid Midtgaard (30) drept da Boko Haram gjennomførte et selvmordsangrep mot FNs hovedkvarter i Nigerias hovedstad Abuja. Midtgaard var ansatt i Justisdepartementet, men jobbet for FN da angrepet skjedde. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere