- Ingen bilder

Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Det var forsvarer Tor Erlings Staffs første ord når han entret rettssalen med et svært sjeldent syn på slep. - Tøys, kaller Nerdrum tiltalen mot seg.

02.08.11 10:35

Maleren Odd Nerdrum entret tirsdag morgen sal 127 i Oslo tinghus iført svart kappe, hvit kjortel og grått skjerf.

Det pistrete hvite håret lå velkjent nedover ansiktet. Den verdensberømte maleren så tydelig utilipass ut der han vendte ryggen til fotografene og svarte et kort "helst ikke" når han ble spurt om å bli fotografert bakfra.

Mens forsvarer Tor Erling Staff gjorde seg klar til den to dager lange rettssaken, og fotografene fyrte løs i rettssalen, sto maleren med ryggen mot dem og brukte tiden på en slitt notatblokk han hadde med seg.

Odd Nerdrum har blitt tvunget tilbake i offentligheten av skattemyndighetene som mener han han snyter på skatten.

14 millioner
I de kommende timene vil påtalemyndigheten fortelle hvorfor Odd Olaf Nerdrum skal ha brutt loven.

Politiet har tiltalt Odd Nerdrum for grov skatteundragelse og overtredelse av ligningsloven. Påtalemyndigheten mener Nerdrum har solgt bilder for 14 millioner kroner uten å betale skatt av beløpet. Pengene skal Nerdrum ha tjent blant annet ved salg av bilder gjennom gallerier i USA. Spesielt gjennom Forum Gallery i New York.

Deretter vil kanskje Nerdrum selv forklare seg om den mangeårige skattekrangelen han har hatt med norske myndigheter.

Da retten ble satt fortalte Odd Nerdrum at han betaler cirka 500.000 kroner i skatt og at han forsørger fire barn.

- Tøys
- Så din inntekt er cirka én million kroner? spurte dommeren.

- Ja, jeg vet ikke for jeg skriver ikke selvangivelsen selv lenger, svarte Nerdrum.

Da maleren noen minutter senere ble bedt om å erkjenne seg skyldig eller uskyldig i tiltalen, sa han:

- Nei, det er tøys altså, svarte Nerdrum.

Maleren skal likevel ha forklart i avhør at han har mottatt større beløp for salg av malerier, og at disse beløpene ikke har blitt oppgitt i selvangivelsen. Nerdrum vil forklare seg om dette senere.

- Umulig å opplyse
Forsvarer Tor Erling Staff sa i sitt åpningsinnlegg at det er umulig å opplyse hele denne skattesaken gjennom to dager i tingretten.

- Tingretten innvinteres i denne straffesaken til å opptre som skattekontor eller skatteetat. Jeg har opprinnelig ment at det neppe var tenkbart at slik kunne skje, men man mener her at det kan skje og her kommer et avgjørende poeng:

- Det er rettens oppgavfe å våke over at saken blir fult opplyst. I denne saken er det en umulighet å tenke seg at den plikten er mulig å imøtekomme, sa Staff. Men den garvede forsvareren ønsket likevel ikke at saken skal berammes på nytt og bli gitt mer tid.

- Vi ønsker heller ikke at saken skal utsettes og det er fordi Nerdrum nå har hatt dette helvete hengende over seg i ni år.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.