- Ingen effekt

Foto: Åserud, Lise (SCANPIX)

Nordiske forskere hevder mammografi ikke har noen positiv effekt.

24.03.10 09:06

(SIDE2:) En undersøkelse utført av tre forskere ved Nordic Cochrane Center konkluderer med at mammografiundersøkelser ikke har noen positiv effekt når det gjelder redusert dødelighet av brystkreft.

Resultatet publiseres i det anerkjente tidsskriftet British Medical Journal, skriver danske B.T.

Mammografi er en røntgenundersøkelse av brystene. Metoden gjør at en kreftsvulst kan oppdages før den blir følbar som kul.

- Bør vurderes
Forskerne har over lengre tid utført mammografi i Danmark i to områder. Resultateten er blitt sammenlignet med områder hvor det ikke ble utført mammografi. Det viste seg at i den aldersgruppen som har mest nytte av mammografi, falt dødeligheten minst like mye som der det ikke ble utført mammografi.

Det vil si at det generelt er færre personer som dør av brystkreft, men det er ikke mammografien som kan krediteres for det.

Forsker Karsten Jørgensen sier til den danske avisen at man må vurdere skadevirkningene av mammografi. Med dette utdypes at en del kvinner får en brystkreftdiagnose og blir behandlet, selv om kreften aldri ville ha utviklet seg til en livstruende sykdom.

Noen undersøkelser kan også gi falsk alarm, og man blir innkalt til ytterligere tester. Det vil si at kvinner må gå å være nervøse inntil mistanke om kreft er avkreftet.

- Vi mener at man bør vurdere spørsmålet om slike undersøkelser er verdt det, sier Jørgensen.

I 2008 ble 2774 norske kvinner rammet av brystkreft. Risikoen øker med alder, ca. 80 prosent av de som rammes er over 50 år, skriver Kreftforeningen på sine hjemmesider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.