RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen gratis lunsj

Sist oppdatert:
Adm. direktør Harald Espedal i Skagen-fondene advarer mot de stadig mer populære garanterte spareproduktene. Han mener kostnadene er høye og oppsiden vanskelig å anslå
Turbulensen i aksjemarkedet de siste årene har ført til at banker og forvaltningsselskapene har vært svært kreative i forhold til å utvikle produkter som kan markedsføres som "trygge" - samtidig som de har en større oppside enn banksparing.

iMarkedet skrev i går om den voldsomme tegningen i Avanses nye kombinasjonsfondet Avanse Sikring ( Eksplosjon for kombinasjonsfond (Ny) ). Det finnes også andre fond som på ulike vis fordeler midlene mellom aksjer og rentepapirer.

En annen variant er obligasjoner hvor banken garanterer at du får tilbake det innskutte beløpet, minus kostnader, samtidig som du får en oppside knyttet til en indeks eller kurv av aksjer.

Kritisk

Adm. direktør Harald Espedal i Skagen-fondene er kritisk til denne typen obligasjoner.

- Det er ingen gratis lunsj her, sier han til iMarkedet.

For det første påpeker han at det ofte er betydelig kostnader knyttet til produktene, som trekkes fra. Dette kan utgjøre opp mot 10 prosent over en femårsperiode, som disse obligasjonene typisk dekker.

Samtidig kan man da ha gått glipp av renteinntektene et bankinnskudd eller pengemarkedsfond ville gitt i fem år.

Espedal påpeker også at avkastningen ofte er knyttet til aksjeindekser som ikke justeres for utbytte, så også her vil man tape noe.

Som eksempel viser han til at den amerikanske Standard & Poor 500-indeksen det siste året er opp 21,3 prosent inkludert utbytte, men bare 19,1 prosent uten. FTSE 100-indeksen i London er opp 10,7 prosent med utbytte, 6 prosent uten.

- Dette blir en stor forskjell i avkastning når den akkumuleres over fem år, sier han.

Komplisert

I tillegg er flere av disse produktene utviklet til å bli mer kompliserte og uforståelige for folk flest. Espedal viser for eksempel til fond som gir avkastning inntil et visst nivå, basert på en kurv med aksjer, men med fradrag basert på det antallet aksjer som etter fem år ligger lavere i kurs enn i dag.

Espedal påpeker at det er svært komplisert å beregne verdien av et slikt produkt.

- Produktene er blitt mer og mer kompliserte og vanskelige å overskue, sier han.

Espedal mener de fleste vil komme bedre ut av det ved enklere investeringsvalg, for eksempel med en del i bank eller i pengemarkedsfond, og en del i rene aksjefond.

Han har da også interesse av at folk ikke velger sikrede produkter, siden Skagen ikke tilbyr slike, og det har de heller ingen planer om:

- Nei, vi kommer ikke til å lansere denne typen produkter. Det skulle tatt seg ut.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere