*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen grunn til å føle seg utrygg

Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Mette Hanekamhaug (Frp) føler seg utrygg i Oslos gater, og er redd for å bli voldtatt. - Det er en trygg by, påpeker politiet.

21.01.10 18:35

Torsdag gikk stortingsrepresentant Mette Hanekamhaug (Frp) ut i Dagbladet og sa at faren for at hun skulle bli voldtatt på veien hjem fra byen, er så stor at hun er redd for å dra ut.

Overfor Nettavisen utdyper hun frykten slik:

- Dette gjelder ikke bare meg. Vi har et samfunn, hvor rettssikkerheten ikke er sterk nok for oss unge kvinner. Vi er redd for å gå alene på byen og vet ikke hvordan vi skal komme oss trygt hjem, sier 22-åringen.

Les egen sak: - Redd for å bli voldtatt

- Ikke utrygt i Oslo
Politiet avviser overfor Nettavisen at det er noen grunn for folk å føle seg utrygge i hovedstaden.

- Vi mener jo virkelig at Oslo er en trygg by, sier politiinspektør Hanne Kristin Rohde ved vold- og sedelighetsseksjonen i Oslo politidistrikt.

Rohde mener oppslaget kan være med på å skape unødvendig frykt.

- Generelt mener vi det ikke er noen grunn til å være redd når man går rundt i Oslo. Men det gjør ikke noe å ta sine forholdsregler, som å slå følge med noen når man skal gå hjem fra byen, sier hun til Nettavisen.

- Ingen dramatisk økning
Hanekamhaug begrunner sin frykt med en økning i antall overfallsvoldtekter. Hun viser til at det siden 2005 har vært en økning på 131 prosent i grove voldtekter.

- Hun tar nok for seg tallet for samtlige voldtekter. Men i Oslo-tallene ser vi ikke en så dramatisk økning. Siden 2007 har vi ligget ganske jevnt på voldtekter. Totalt har vi fått inn rundt 200 anmeldelser i året, sier Rohde.

Når det gjelder overfallsvoldtekter, har Oslo-politiet siden høsten 2006 og fram til 1. januar i år, mottatt totalt 65 anmeldelser - 20 (2007), 13 (2008), 21 (2009).

- Så noen dramatisk økning er det ikke, sier hun.

- Av disse sakene så har vi oppklart 35, og det er 13 gjerningspersoner som står bak. Så litt over 50 prosent av sakene er oppklart, og resten er under etterforskning, sier Rohde.

Oppklaringsprosenten totalt sett for alle voldtekter og seksuelle overgrep mot barn, er på 45 prosent.

- Vi har spesialavsnitt
Frps stortingsrepresentant krever at regjeringen og justisminister Knut Storberget aksjonerer, og foreslår at politiet får en egen enhet som er spesialisert for overgrepssaker.

Men Rohde påpeker at det har de i Oslo.

- Vi har jo et eget spesialavsnitt her ved vold- og sedelighetsseksjonen som etterforsker alle disse anmeldelsene som vi mottar. Her har vi politietterforskere som er spesialisert på dette fagområdet, sier hun.

- Hvor mange er det som jobber ved avsnittet?

- Vi er 25 personer, sier Rohde.

Hun forteller at avsnittet igangsetter etterforskning når de mottar en anmeldelse fra en kvinne som er blitt utsatt for en voldtekt.

- Så tar vi avhør av kvinnen, sikrer tekniske spor og foretar taktisk etterforskning, sier politiinspektøren.

- Kan ikke være overalt
Hanekamhaug mener politiet må få mer ressurser til både å forebygge voldtekter ved å være til stede i gatene, samt til etterforskning.

- Synes du politiet har nok ressurser til å løse voldtektsproblemet?

- Jeg har ikke lyst til å gjøre dette til et ressursspørsmål. Det sier seg selv at politiet alltid kan få mer ressurser, og da kan vi gjøre mer. Men vi har tilstrekkelige ressurser til å gjøre mye bra, sier Rohde til Nettavisen.

Hun påpeker at politiet ikke alene kan løse problemet.

- Vi må ha et forebyggende perspektiv på dette, og det kan ikke politiet gjøre alene. Justisminister Knut Storberget har satt ned en gruppe som skal se på årsakene til hvorfor disse overfallspersonene gjør dette, og det er en forskning vi ønsker veldig velkommen, sier hun, og fortsetter:

- Det sier seg selv at det ikke er mulig for politiet å forebygge voldtekter alene. Vi kan ikke ha en patrulje på hvert hjørne. Og de aller fleste voldtektene skjer hjemme, vi må ikke glemme det heller. Det er et forholdsvi lite antall voldtekter ute i forhold til den samlede summen, sier Rohde.

- Alle er ikke-vestlige
Ifølge Hanekamhaug blir ni av ti voldtektsanmeldelser henlagt.

- Det tør jeg ikke bekrefte eller avkrefte, men det er en stor andel voldtektssaker som blir henlagt. Men det behøver ikke bety at politiet har gjort en dårlig jobb, sier Rohde.

Frp-politikeren påpeker også at omtrent samtlige overfallsvoldtekter i Oslo er blitt begått av ikke-vestlige innvandrere, og krever at asylsøkere plasseres i lukkede mottak.

Politiet er enig i at dette er et stort problem.

- Det er en alvorlig trend vi står overfor, at det er personer med en annen etnisk bakgrunn som står bak overfallsvoldtektene. Av de personene vi har identifisert, er 13 ikke-vestlige personer. Alle kvinnene som har anmeldt en overfallsvoldtekt til oss, beskriver også gjerningspersonene som en person med en annen etnisk bakgrunn, forteller Rohde.

- Ikke skap fremmedfrykt
Politiinspektøren mener det er viktig å ikke skape fremmedfrykt med tallene.

- Det er viktig å understreke at det er en veldig liten andel av innvandrerne som begår disse handlingene. Man må ikke få inntrykk av at innvandrere er farlige, og vi ønsker ikke med tallene å skape fremmedfrykt. Hensikten med å gå ut med tallene er å få til et tverrfaglig samarbeid i forebyggende hensikt, sier hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag