- Ingen grunn til å ligge søvnløs av søvnløshet

Foto: (Thinkstock)

Forfattere angriper søvnekspertene.

(SIDE2): Mens det tidligere bare ble oppfattet som plagsomt dersom man ikke fikk sju-åtte timers uavbrutt søvn gjennom natten, har vi de siste årene blitt tutet ørene fulle om at mangel på søvn i verste fall kan være bety en kortere vei til graven.

En studie fra britiske Warwick University viser at folk som sover under seks timer per natt, har større risiko for å dø før de blir 65 år enn de som sover mer, skriver Daily Mail. En annen studie hvor over 30.000 mennesker deltok, viser at mindre søvn enn fem timer per natt kan fordoble risikoen for hjerteinfarkt, slag og angina.

Andre studier viser at søvnmangel kan føre til høyt blodtrykk, og dermed hjerte- og karsykdommer.

Medisinsalget eksploderer
Britiske nasjonale helsemyndigheter melder at en av tre briter klager på manglende søvn, og samtidig har frykten for ikke å få nok søvn, ført til at salget av sovemedisiner har eksplodert. En av ti briter bruker nå jevnlig medisiner for å få sove, men sovepillene har også bieffekter som minneproblemer, generell sløvhet og i verste fall demens.

Nå advarer forfatterne av to nye bøker mot frykten for søvnløshet. De mener det er helt normalt dersom man våkner en eller flere ganger i løpet av natten, og at søvnløshet også kan være helt naturlig.

Skylder på lyspærene
Forfatterne mener at åtte timers uavbrutt søvn er en myte som ble skapt av fabrikkeiere under den industrielle revolusjonen, mens det naturlige er å sove i flere perioder i løpet av et døgn.

- Vi vet at det er bra å få en god natts søvn, men tror det er noe galt dersom vi våkner midt på natten. Bekymringene fører at mange griper etter sovepiller eller andre sovemedisiner, sier David Randall, forfatteren bak boken «In Dreamland: Adventures In The Strange Science Of Sleep».

En viktig årsak til problemene er oppfinnelsen av lyspæren, hevder Randall, som er seniorreporter I Reuters.

- Før det elektriske lysets tid sov våre forfedre i to perioder. Først sov de fra solen gikk ned og til litt over midnatt. Deretter var de gjerne våkne en times tid, før de gikk og la seg igjen.

Bortglemt søvnmønster
Det bortglemte sovemønsteret ble oppdaget av professor A. Roger Ekirch, som jobber som historiker ved Virginia Polytechnic Institute and State University i USA. Oppdagelsen støttes av funn blant annet i litteraturen, og fra nedtegnelsene til en engelsk doktor.

En amerikansk studie viser også at hvis folk holdes unna elektrisk belysning, legger de seg tidligere, før de våkner opp like etter midnatt og ligger våkne noen timer før de sovner igjen. Når deltakerne i studien sluttet å bekymre seg for at de våknet midt på natten, koste de seg med våkentiden, forklarer psykiater og forsker Thomas Wehr, som ledet studien.

Antropologer har registrert det samme mønsteret hos enkelte afrikanske stammer.

Google lar ansatte sove på jobb
Forfatterne bak de nye bøkene mener det er andre ting den enkelte kan gjøre for å få tilstrekkelig søvn, i stedet for å stappe i seg sovemedisiner, og viser til at det er en voksende internasjonal trend med høneblunder.

Siestatradisjonen blir vanligvis forbundet med Spania og land i Latin-Amerika, men også i Kina har flere statseide selskaper nå begynt å gi arbeiderne en totimers pause midt på dagen. Den første timen brukes til å spise, den andre til å sove.

Også ved Google-hovedkvarteret i USA får ansatte lov til å ta seg en halvtimes høneblund i løpet av arbeidsdagen, fordi selskapet mener det øker produktiviteten. Google får støtte i ny forskning, som viser at hjernen fungerer mer kreativt og produktivt etter 30 minutters søvn.

- Avbrutt søvn er helt naturlig
En ledende søvnforsker, dr. Guy Meadows, mener frykten for søvnløshet er hovedårsaken til at mange ikke får sove, og behandler denne angsten i stedet for selve søvnløsheten.

- Folk bekymrer seg for at de ikke får nok søvn i forhold til rådene som blir gitt. Dette fører til at de ikke får sove, og de kommer inn i en ond sirkel, forklarer han. Legen sier han har pasienter som sovner foran tv-apparatet, men som ikke klarer å sove når de legger seg i sengen.

Dr. Meadows anbefaler folk å slappe av og bekymre seg mindre, og heller akseptere at de noen ganger våkner.

- Det er ingen krise om man må opp en tur for å gå på do midt på natten. Avbrutt søvn er helt naturlig og normalt, sier han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.