RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Scanpix

- Ingen Märtha-effekt

Sist oppdatert:
Liten økning i hjemmefødsler selv om Märtha Louises fødevalg skaper overskrifter.

(SIDE2): Tidligere denne måneden ble et nytt nettsted for hjemmefødsler lansert, hjemmefodsel.no. Praksisen drives av de to jordmødrene Åse Olivia Grette og Kristina Jacobsen og tilbyr svangerskapsomsorg, kurs og fødselsomsorg til par som ønsker en naturlig fødsel hjemme.

Frykter ikke privatisering
Selv om noen jordmødre velger å starte egen privatpraksis er det liten sannsynlighet for at vi ser på en økning i privatiseringen av yrket. Daglige fag- og organisasjonspolitisk leder i Den norske jordmorforening Marit Heiberg tror ikke lanseringen av hjemmefødsel.no har noe å si for privatisering generelt:

- Nei, jeg er ikke bekymret for privatisering. Noen åpner privatpraksis, som oftest der det offentlige har for dårlig tilbud. Ellers er det et fåtall som bedriver praksis i de store byene som Bergen og Oslo. Men det er ikke slik at fødende betaler i dyre dommer for hjemmefødsler gjort gjennom private foretak. Jordmødre forholder seg til en fastsatt takst, så det er ikke snakk om dyre dommer.

- Det er veldig få som føder hjemme, rundt 150 planlagte per år. Egentlig er ikke dette noe nytt, jordmødre har muligheten til å drive privatpraksis, og det er ingenting i veien for det.

Liten økning etter kongelige hjemmefødsler
Det ble mye debatt etter at Märtha Louise valgte å gjennomføre sine to fødsler hjemme. Nå avviser jordmor Åse Olivia Grette at en såkalt Märtha-effekt har forekommet.

Ser dere noen økning i antallet etter Märtha Louises to hjemmefødsler?
- Nei, det synes jeg ikke. Effekten av slike ting tar lengre tid. Jeg synes det er har vært flere henvendelser det siste halve året, men dette tror jeg bare er tilfeldig.

Grette har lang fartstid i yrket, og det har vært et stabilt antall hjemmefødsler lenge:

- Jeg har jobbet som jordmor i tyve år, og de første ti så vi en liten økning i antall kvinner som valgte å føde hjemme. De siste ti årene har det imidlertid holdt seg ganske stabilt. Etter min erfaring har antallet å gjøre med hvor mange jordmødre som er tilgjengelige for slike fødsler; jo flere jordmødre, desto flere hjemmefødsler.

Ett av argumentene i debatten om Märthas hjemmefødsler gikk på at sykehusfødsler er tryggere. Dette er ikke Grette enig i:

Hva er den største forskjellen på hjemmefødsel og sykehusfødsel?
- Det er flere viktige ting. Man kan velge jordmor selv, noe som er svært viktig for trygghetsfølelsen hos den fødende. Man har mulighet for å bli godt kjent med jordmor på forhånd slik at man slipper den usikkerheten man opplever rundt en helt fremmed jordmor. Det at man slipper denne usikkerheten er viktig når man er i en så sårbar situasjon.

- En annen viktig fordel med hjemmefødsel er utvilsomt det at man slipper å flytte på en kvinne med rier. Det er ugunstig å gjøre dette, se bare til dyreriket. Man forflytter ikke et drektig dyr når fødselen er i gang, det kan forlenge fødselen og øke sjansen for komplikasjoner. Dette gjelder mennesker også.

- I motsetning til jordmødre på sykehus, har man en kvinne til full disposisjon til barnet er født og vel så det. Hun går ikke av vakt, og hun løper ikke fra den ene til den andre. Mange opplever å føle seg forferdelig sviktet når en jordmor man har knyttet seg til ikke har tid når man trenger det som mest.

Siste nytt fra Side2, gå til forsiden her!

Hvordan håndterer dere situasjonen om noe går galt?
- Det er selvsagt en statistisk mulighet for at det kan oppstå komplikasjoner, og da ville det nok vært bedre å befinne seg på et sykehus. Når det er sagt så har vi sikkerhetstiltak, og har med oss akutte medisiner og hjelpemidler. Ved å befinne seg hjemme i trygge omgivelser, og slippe å bli flyttet på reduserer man imidlertid sjansen for at det skal skje noe galt.

- Det er faktisk smertestillende medikamenter som utgjør den største faren for at den fødende skal begynne å blø, derfor benytter ikke vi oss verken av epidural eller andre former for smertestillende. Vi bruker isteden akupunktur, massasje og vannbad for å lindre smertene.

- Sannsynligheten for at mor eller barn dør av farlige sykehusbakterier er mye større enn at de dør under en hjemmefødsel.

Hvem føder hjemme?
- Min erfaring er at det varierer veldig fra purunge jenter til ressurssterke, erfarne kvinner. Den største gruppen hjemmefødende er faktisk helsepersonell. Det føler jeg sier sitt om hvor trygt det er.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere