*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen nordmenn skadd

Norges ambassadør til Egypt, Lasse Sigurd Seim, sier de ikke tror det er nordmenn blant de skadde i Dahab.

25.04.06 10:48

Den norske ambassadesekretæren er nå på plass i Dahab for å skaffe seg oversikt om hvor mange nordmenn som er i området, og om det er norske statsborgere blant de skadde.

Er du eller kjenner du noen som er i Dahab, send oss en e-post:vaktsjef@nettavisen.no eller send sms til 1984 med kodeord NATIPS

- Ambassadesekretæren vår har vært noen timer i Sharm el-Sheikh, og han er nå i Dahab. Så langt ser det ikke ut til at det har vært norske som har blitt rammet, sier Seim til TV 2 Nyhetene. (Se morgennyhetene gratis her)

Fire utlendinger omkom
Minst 23 personer er drept og 150 skadd etter at tre bomber eksploderte i den populære feriebyen Dahab i Egypt mandag kveld. Ifølge vitner skjedde eksplosjonene på to hoteller. Det skal også ha gått av en bombe på et stort marked.

Bombene skal ha blitt utløst av selvmordsbombere.

Fire utlendinger er blant de drepte, deriblant tre tyskere, men det antas at hoveddelen av ofrene er egyptiske turister. En av de drepte tyskerne skal være et barn.

Få timer før bombene gikk av, forlot flere norske studenter byen. En norsk 32 år gammel kvinne var like ved da det smalt.

- Hun ble ikke skadd, men nå trenger hun ro, sa ambassadesekretær Tor Kinsarvik Engen til TV 2 Nettavisen i går kveld.

Kvinnen befinner seg nå i Dahab, hvor hun prøver å slappe av etter den dramatiske hendelsen.

Vil ikke advare mot reise
Nå jobber den norske ambassaden for å ta rede på hvor mange nordmenn som befinner seg rundt åstedet for terrorangrepet.

- Vi samarbeider med det lokale politiet og hotellene i området. Det er noen der, men hvor mange er vi foreløpig ikke sikre på, sier Seim.

Terroraksjoner i Egypt:
2005:

23. juli: Terrorister angriper hotellene Ghazala Gardens og Mövenpick hotell og det gamle markedet i Sharm el-Sheikh. Så langt er minst 75 mennesker bekreftet drept.

30. april: To kvinner med slør skyter mot en turistbuss. Senere skyter de seg selv.

7. april: To franskmenn og en amerikaner blir drept da en selvmordsbomber utløser en bombe på et marked. Samme dag blir en mann drept da en bombe han bærer på eksploderer under en politijakt. Fire utlendinger og tre egyptere blir skadd.

2004:
34 personer blir drept da islamister sprenger flere bomber ved turiststedet Taba 7. oktober. Blant de drepte er minst 10 israelere. 100 ble skadd i aksjonen.

1997:
58 utenlandske turister og fire egyptere blir drept da islamister angriper et tempel fra faraoenes tid uten for Luxor. Seks av angriperne blir drept av politiet.

Kilde: CNN

På spørsmål om ambassaden advarer nordmenn mot å reise til Egypt, svarer Seim at man lenge har opplyst nordmenn, via ambassadens hjemmeside på internett, at det er forbundet en viss risiko med å reise til landet.

En stor gruppe nordmenn, som til daglig studerer i Kairo, var i Dahab frem til søndag. Pål Skeggs forlot den bomberammede byen kun få timer før det smalt.

- Det er en veldig ekkel følelse og litt uvirkelig, sier Skeggs til TV 2 Nettavisen.

To dansker skadet
To danske turister ble skadet, den ene av dem alvorlig, i terrorangrepet. Det opplyser det danske utenriksdepartementet til Politiken.dk.

De to danskene, som er i familie med hverandre, var på charterferie i Egypt da de ble rammet av terroraksjonen.

Talsmannen for det danske utenriksdepartementet, Lars Thuesen, vil ikke gi ut flere detaljer om de to.

Nordmenn stakk timer før
- Vi ble underrettet om at det tilsynelatende har vært åtte dansker i området da bombene eksploderte. Vi har nå vært i kontakt med seks av dem, inkludert de to som er hardt skadd, sier Thuesen.

Sent mandag kveld hadde danske myndigheter fortsatt ikke vært i kontakt med to av de danske personene som var i området.

Det skal være 400 danske turister i Sharm el-Sheikh, som ligger cirka ti mil sør for Dahab.

Det har vært en rekke angrep på Sinai-halvøya de siste 18 månedene, inkludert bombingen av feriestedene Taba og Ras Shitan i oktober i 2004, og i Sharm el-Sheik i juli i fjor.

Annonsebilag