*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen norske styrker til Mali

Foto: ISSOUF SANOGO (Afp)

Regjeringen har besluttet at Norge ikke skal bidra med militære styrker til EUs opplæring av den maliske hæren.

11.02.13 21:31

(NTB/Nettavisen): Det opplyser SV på sine nettsider.

SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen sier det er et klokt og viktig vedtak.

- Mangler legitimitet
- Malis regjering mangler legitimitet, og landets sikkerhetsstyrker står for alvorlige menneskerettighetsbrudd. Det er klokt av Norge å ikke bidra med militære kapasiteter i en borgerkrig med etniske skillelinjer, sier Valen.

I forrige uke ble det kjent at EU-land tirsdag vil sende opptil 500 soldater til Mali for å trene opp landets militære styrker. Da meldte også flere utenlandske nyhetsbyråer at Norge skulle bidra til styrken, men utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) understreket at Norge ennå ikke hadde forpliktet seg til å bidra. Mandag kom beslutningen om at Norge likevel ikke vil bidra.

Gir 30 mill.
Samtidig opplyser regjeringen at de vil gi 30 millioner kroner til FNs fond for Mali. Regjeringen åpner for å bidra til en eventuell FN-ledet fredsoperasjon i Mali.

- Norge gir nå 20 millioner kroner til FNs arbeid i Mali. Pengene er øremerket innsatsen for menneskerettigheter i landet og for å forberede valget, sier utviklingsminister Heikki Eidsvoll Holmås i en uttalelse.

Ytterligere 10 millioner kroner vil bli gitt til FNs giverfond for den afrikanske Mali-styrken AFISMA, øremerket sivile politienheter og menneskerettighetsobservatører.

- Pengene kommer i tillegg til den årlige norske bistanden på 80 millioner kroner til Mali. Norge har jobbet i Mali siden 80-tallet. Vi vurderer ytterligere bidrag fortløpende i nær dialog med myndighetene, FN og andre givere, sier Holmås.

Vil vurdere FN-operasjon
Utenriksminister Espen Barth Eide sier lokaladministrasjon og rettsstaten må gjenopprettes snarest mulig i frigjorte områder i Mali.

- Dersom lokalbefolkningen ikke opplever en slik utvikling, risikerer vi at områdene faller tilbake i islamistenes kontroll. Behovene er store og umiddelbare, sier Barth Eide.

- Norge støtter forslaget om å opprette en fredsbevarende FN-operasjon i Mali. Regjeringen vil vurdere å bidra til en slik styrke om Sikkerhetsrådet oppretter den, sier utenriksministeren.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.