- Ingen nye feil avdekket på Norges nye jagerfly

Oslo (NTB): Det er ikke funnet noen nye feil på jagerflyene av typen F-35, som Norge har besluttet å kjøpe. Ifølge Forsvarsdepartementet har amerikanske inspektører riktignok avdekket avvik i prosedyrene for kvalitetskontroll.

31.10.13 13:51

Forsvarsdepartementet tilbakeviser medieoppslag torsdag om at det er påvist 800 nye feil ved F-35-maskinene. Dette stemmer ikke, understreker departementet. Amerikanske inspektører har gått gjennom og avdekket avvik i prosedyrene for kvalitetskontroll, men ikke vurdert selve flyet, påpekes det.

- Denne gjennomgangen har derfor ikke avdekket noen nye feil ved F-35. Utviklingen av F-35 er i rute, og man har funnet løsninger på alle kjente tekniske utfordringer ved flyet, inkludert utfordringene med hjelmdesignet. Disse løsningene vil bygges inn i produksjonen før de første norske flyene leveres i 2015. En slik grundig gjennomgang av kvalitetskontrollen er likevel viktig da den bidrar til at den faktiske kvaliteten på flyene vi får levert blir bedre, og at potensialet for feil og mangler reduseres ytterligere, skriver departementet i en pressemelding.

Tidligere i høst kom en omfattende amerikansk rapport som slo fast at hele 850 «kvalitetsproblemer» ved flyene var oppdaget ved utgangen av mars i år. Produsenten innrømmer problemer, men sier at over 80 prosent av feilene er utbedret. Ifølge Forsvarsdepartementet dreier dette seg ikke om feil på selve flyene, men om for eksempel verktøy og metallspon som var blitt funnet på gale steder. Departementet presiserer at avvikene skal være rettet i løpet av 2014.

De 52 nye flyene vil koste Norge 62,6 milliarder kroner. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.