RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef
Svein Gjedrem, Norges Bank, sentralbanksjef Foto: Meek, Tore (Scanpix)

- Ingen renteøkning i februar

Ekspertene er enige. Ingen renteøkning fra Norges Bank i februar.

Lite taler for at Norges Bank vil øke styringsrenten på onsdagens rentemøte.

En rundspørring gjennomført av SIX News blant seks makroøkonomer viser at det er et samstemt kor som mener Norges Bank vil holde renten uendret i denne omgang.

-Venter til mars
Ekspertene tror at neste heving vil skje først i mars.

- Med uendret rente i februar ligger banen fortsatt klar for en renteheving i mars i forbindelse med ny rentebane og pengepolitisk rapport, etter vår vurdering, sier seniorforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning til Stocklink iMarkedet.

- Dette ligger ikke i den forrige rentebanen, men med valget forrige gang hvor de hevet uventet i desember, når de kunne ha latt være, så signaliserer det etter min mening ønsket om å ha mulighet til å legge inn en renteheving i mars.

Chen mener at makroutviklingen siden sist også støtter dette synet.

- Arbeidsledigheten er fortsatt lav, men stigende. Privat konsum har også tatt seg opp, samtidig som offentlig pengeforbruk fortsatt stimulerer. Dessuten har ikke kronen styrket seg videre og ligger på snittet siste kvartalet. Kjerneinflasjonen ligger praktisk talt også på målet, sier han.

Boligprisene
Til sist trekker økonomen frem prisveksten på boliger.

-Ikke minst stiger boligprisene videre, og det er stadig flere signaler fra Gjedrem om at boligprisene etter hans mening er for høye. Dette sa han senest i forrige uke, sier Chen.

-Liten sannsynlighet
Senioranalytiker Erik Bruce i Nordea Markets påpeker i en rapport at Norges Bank var klar og tydelig på at de ikke ville heve renten i februar etter forrige rentemøte i desember. Da ble styringsrenten hevet med 0,25 prosentpoeng til 1,75 prosent.

-Da sa de at rentene blir holdt uendret på februarmøtet dersom ikke nyhetene er betydelig på oppsiden, skriver Bruce.

Nordea-økonomen tror Norges Bank nå mener at nyhetene siden desembermøtet om noe argumenterer for en mer forsiktig rentesetting.

- Sannsynligheten for en renteheving er derfor liten. Vi tror heller ikke banken vil si at de vurderte en økning.

- Kan så tvil om mars-heving
Bruce mener at Norges Bank sannsynligvis vil konkludere med at økonomien utvikler seg om lag som ventet, kanskje vil de si at vekstutsiktene ute er noe bedre.

- Men de vil understreke at kronen har styrket seg mye og at renteforventningene ute har falt.

Bruce mener imidlertid at Norges Bank ved en slik språkbruk vil kunne skape tvil om det blir renteøkning i mars.

- I renteprognosen var det 50 prosent sjanse for uendret rente på marsmøtet, og midtpunktet i strategi-intervallet, som omfatter marsmøtet, er 1,75 prosent. Rentemarkedet derimot priser fullt inn en marsøkning. Får vi rett kan de nærmeste forward-rentene trekke noe ned og kronen svekkes noe.

Deltakende i rundspørringen fra Six News er First Securities, Nordea, DnB Nor, Fokus Bank, Sparebanken Møre og Handelsbanken.

Beslutningen fra møtet i Norges Banks hovedstyre offentliggjøres onsdag klokken 14.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere