RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- «Ingen rettssak» for massemorderen

Foto: Montasje/Faksimile/Politiet
Dette skriver utenlandske medier etter rettspsykiaternes rapport om Anders Behring Breivik.

Statsadvokatene Svein Holden og Inga Engh presenterte tirsdag konklusjonen fra de rettssakkyndige om Anders Behring Breivik var utilregnelig da han 22. juli begikk terrorhandlingene i Oslo og på Utøya.

LES OGSÅ: - Breivik er utilregnelig

Pressekonferansen ble sendt live i mange norske medier, men også utenlandsk presse følger saken tett. Dekningen fulgte presentasjonen av rapporten.

Paranoid schizofren
I sin 243 sider store rapport beskriver de rettsoppnevnte psykologene Torgeir Husby og Synne Sørheim en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, der alle hans tanker og handlinger styres av disse vrangforestillingene.

Konklusjonen i rapporten er at Breivik har utviklet diagnosen paranoid schizofreni. De sakkyndige går særlig inn på det de kaller Breiviks grandiose vrangforestillinger, der han bestemmer hvem som skal leve og hvem som skal dø.

- Ingen rettssak for massemorderen
Noen utenlandske medier presenterte imidlertid dette som at Behring Brevik med dette unngår rettssak. Under overskriften «'No Trial' For Norwegian Mass Killer Breivik» (ingen rettssak for den norske massemorderen Breivik), ga Sky News sin dekning av saken, før de etter hvert modererte seg og omformulerte til «Norwegian Mass Killer Breivik 'Is Insane'» (den norske massemorderen Breivik er utilregnelig).

Tilsvarende hadde også RT, med tittelen «'Criminally insane': No trial for Norwegian mass killer Breivik».

Andre fokuserte også på det strafferettslige aspektet av rapporten. Reuters' vinkler sin dekning på at Behring Breivik «kan unngå fengsel», mens Telegraph skriver at gjerningsmannen «ikke kan holdes ansvarlig for terrorangrepene».

- Kan ikke idømmes fengsel
Våre naboland har også fulgt saken tett, og svenske Aftonbladet skriver at terroristen kan slippe fengselsdom. Expressen melder det samme, at Breivik ikke kan dømmes til fengsel. Det samme ser man i danske medier: I Ekstra Bladet kan man lese at Breivik er paranoid schizofren og at han ikke kan idømmes fengsel eller forvaring.

- Kan bli for resten av livet
Inga Engh sa på pressekonferansen at dersom denne konklusjonen blir stående, kan Breivik dømmes til tvungent psykisk helsevern. Det betyr at han i så fall kan dømmes til tvunget opphold i psykiatrien, om nødvendig for resten av livet. Aktoratet kan ikke påstå vanlig straff eller forvaring, men må be om tvungen psykisk helsevern.

Må vurderes hvert tredje år
Dersom han blir dømt til tvungent psykisk helsevern, vil påtalemyndigheten påse at sykehuset der han blir innlagt har de nødvendige sikkerhetstiltak. Det vil i så fall ikke finne sted en ny prøving av saken, men retten må hvert tredje år ta stilling til om vilkårene for fortsatt tvungent psykisk helsevern er til stede.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere