*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen selvfølge at økonomien går bra

Foto: Jørgen Berge/Mediehuset Nettavisen

Statsminister Jens Stoltenberg advarer folk mot å være for optimistiske.

21.12.10 14:43

STATSMINISTERBOLIGEN (Nettavisen): Tirsdag inviterte statsminister Jens Stoltenberg (Ap) til pressefrokost og pressekonferanse i statsministerboligen.

Midt i førjulstida advarte Stoltenberg folk mot å være for optimistiske, selv om vi har god økonomi i Norge.

- En sak som blir viktig i 2011, er orden i økonomien. Alt for mange tror at det er en selvfølge at det er en god økonomi i Norge. Alt for mange mennesker tror det er en selvfølge at vi har en lav rente, og det er det ikke, sa Stoltenberg.

- Regjeringens problem
Statsministeren påpekte at oljepengene ikke er noen garanti for at vi har en god økonomi.

- Oljepengene kan lett skape problemer og økonomiske problemer, sa Stoltenberg.

Han viste til at vi også hadde oljepenger på 80-tallet, da jappetiden kjørte økonomien utenfor stupet.

Det samme hadde vi på 90-tallet, da Norge opplevde bankkrise og stor arbeidsledighet.

- Så den historiske erfaringen for Norge er at det er fullt mulig å skakkjøre økonomien selv om du har oljepenger, sa Stoltenberg.

Han mente at vi derfor, nå som vi har god økonomi, må holde igjen så vi også skal takle dårligere økonomiske tider senere.

- Lav arbeidsledighet og orden i økonomien blir viktig i 2011. Regjeringens problem er kanskje at velgerne tror det er en selvfølge, sa Stoltenberg.

- Vi er opptatt av nærhet
På pressekonferansen oppsummerte statsministeren året for den rødgrønne regjeringen, og gikk gjennom de viktigste sakene, der debatten om lokalsykehusene, kraftlinjene i Hardanger, eldreomsorg, datalagringsdirektivet og Wikileaks-avsløringene var noen av sakene han tok opp.

- På samferdsel begynner det å monne at vi har vedtatt i transportplanen at vi skal bruke 10 milliarder mer i året på vei og bane, sa blant annet Stoltenberg.

Om lokalsykehusdebatten sa han følgende:

- Jeg forstår at folk ønsker nærhet. Vi er opptatt av nærhet, men også av kvalitet. Vi skal opprettholde lokalsykehusene, men vi må se på arbeidsfordelingen mellom sykehusene, sa han.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.