Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen sexplikt

Foto: (Scanpix/Åpen Dialog)
Sist oppdatert:
Samlivsterapeut mener Anna Anka har et kjedelig, gammeldags og traust synt på sex.

(SIDE2:) - Jeg synes hennes siste utspill er uverdig. Det er veldig usaklig – hun har jo ikke peiling på hva dette handler om. Hun kan ikke vite hvordan deres sex- og samliv er, sier samlivsterapeut Kate Elin Søyland ved Åpen Dialog i Sandnes til Side2.

Terapeuten viser til Anna Ankas siste sjokkuttalelse om at svenskenes dronning Siliva trolig ikke tilfredsstiller kong Carl Gustaf riktig. Hollywoodfruen kom med uttalelsen da hun møtte Side2 nylig, og kommenterte da skandaleboken om kong Carl Gustaf.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

- Jeg tror ikke folk bryr seg om kongen er utro eller ikke. Jeg synes folk må få ha sitt privatliv for seg selv. Har han behov for å være utro eller han ikke blir tilfredsstilt hjemme, så er ikke det noe andre har noe med. Det kan virke som om Silvia ikke tilfredsstiller ham riktig, og da må han jo bare få det hos noen andre, sa Anka til Side2.

Bakgrunn: - Virker som Silvia ikke tilfredsstiller ham riktig

Bør beklage
Søyland mener Anka skylder dronningen en unnskyldning.

- Hun burde ha kommet med en oppriktig og dyp beklagelse til dronningen. Kongelige og andre profilerte kjendiser må tåle mye, men der og må det gå en grense.

Ikke si «plikt»
Som samlivsterapeut har hun sett seg lei på Ankas stadige utspill om kvinnens plikt overfor mannen. Hun reagerer spesielt på hollywoodfruens tidligere, og gjentatte utsagn, som at «enhver kvinne må tilfredsstille sin mann ved å gi ham en avsugning hver dag».

- Hun har et kjedelig, gammeldags, og traust syn på sex. Jeg er glad de fleste i dag har forlatt et slikt syn som Anna Anka har. Slike holdninger vil virke hemmende på et godt og likeverdig sex- og samliv, sier Søyland, og fortsetter:

- Jeg mener at «plikt» ikke er et naturlig ord i folks sexliv i 2010. Hennes syn på sex er veldig gammeldags. Hun snakker om plikt, at man må og bør. Hun snakker som om kvinnen er et objekt som har mindre lyst og som må ta seg sammen. I min kliniske hverdag hører jeg at kvinner har like mye glede av sex som mannen har - og de gjør det gjerne frivillig! Det kan selvsagt være noen forskjeller med tanke på lyst og hva en tenner på, men sex og intimitet er noe lystbetont og naturlig for begge parter.

Bommer på sexråd
Søyland mener det kan virke som om Anka mener at hennes optimale løsning på alt er at man må stille opp for mannen.

- Det er flott at Anna Anka er opptatt av sex, men på sexrådene bommer hun kraftig. For faktum er det at hvis du, enten om du er kvinne eller mann, bare stiller opp for den andre uten at du har lyst eller tenning, så vil det være garantert at både sexliv og samliv vil gå i stå.

- Hun får sex til å høres ut som en kjedelig jobb, og at det er din plikt, det er det jo ikke. Faktisk er det sånn at kvinner generelt i dag nyter sexlivet og intimiteten. Og det finnes også menn som har dårlig sexlyst, som enkelte kvinner. Noen ganger er det feil person, andre ganger har par ikke tatt ut sitt potensial i det intime samspillet. Det er uansett ikke ensidig kjønnsbetinget, i hvert fall ikke fra mitt kliniske ståsted. Overfor Side2 sa også Anka at «alle menn er utro».

- Menn er menn, og det er naturlig. Men er det ok? Nei, det er det ikke, sier Anka.

Mange sider ved utroskap
Utroskap er mye mer komplekst enn det, påpeker Søyland.

- Dette stemmer jo ikke i det hele tatt. Mange menn er trofaste og kvinner er også utro, og det er selvsagt ulike årsaker til utroskap. Uansett årsak til affærer så kan man ikke legge ansvaret over på andre, slik Anka gjør på for eksempel dronningen.

Hvorfor utroskap skjer er det vanskelig å gi er kort svar på, mener samlivsterapeuten. Det er ofte kompleks. Hennes kliniske erfaring er at det skjer alt fra plutselig - en impulshandling, til f.eks. at det har vært en person på jobb en har hatt et godt forhold til. Eller det kan ha vært en venn, en person man har møtt på Facebook, også utvikler det seg til utroskap. Noen er også utro uansett hvor bra de har det i eget parforhold.

- Selvsagt kan det også skje hvis man ikke har det bra i forholdet, eller ikke har det bra seksuelt. Men det er bare en liten bit av et stort bilde.

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!