RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Maya Alleruzzo (Ap)

- Ingen skadelig informasjon

Sist oppdatert:
Dokumenter om mishandling og drap i Irak skal ifølge WikiLeaks ikke gjøre jobben til hjelpearbeidere eller Nato-soldater farligere.

Siste nytt fra WikiLeaks er rapporter om mer enn 109.000 dødsfall i Irak, hvorav over 66.000 er sivile. Under krigen har USA konsekvent hevdet at de militære ikke driver med registrering av dødsfall.

Les også:- Ordre om å overse overgrep

Publikasjonen er den største lekkasjen i sitt slag i USAs militære historie, og mange ganger større enn de 70.000 dokumentene på krigen i Afghanistan som WikiLeaks tidligere har publisert.

De hemmelige loggene som nå er publisert, viser hvordan USA ignorerte tortur, og at det ble registrert 15.000 til nå ukjente drap på sivile.

Kilden til denne gigantiske lekkasjen holdes hemmelig av WikiLeaks, men ifølge britiske The Guardian - en av medieaktørene som mottok materialet flere uker i forveien - handler det om en amerikansk etterretningsanalytiker.

De om lag 400.000 hemmelige dokumentene fra det amerikanske militære beskriver alvorlig mishandling av irakiske soldater og politi. WikiLeaks mener dette er informasjon som ikke vil skade for eksempel hjelpearbeidere eller Nato-soldater i landet.

Kristinn Hrafnsson fra WikiLeaks forsvarte tidligere publisering av dokumenter fra Afghanistan i juli, og sa det var ingen dokumentert innvirkning på NATO- og ISAF-soldater eller hjelpearbeidere i Afghanistan. Ifølge Hrafnsson skal informasjon som anses som skadelig være redigert bort.

- Vi håper å motvirke noen av angrepene på sannheten som har pågått før krigen, under krigen, og har fortsatt etter at krigen formelt er erklært over, sier frontmannen Julian Assange på en pressekonferanse i London.

Foruten ham, deltok blant annet John Sloboda fra Iraq Body Count. En organisasjon som forsøker å beregne antall ofre for Irak-krigen.

- Vårt fokus er på ofrene, ble det presisert under pressekonferansen lørdag.

Tortur, fangemishandling og fatale drap av sivile under Irak-krigen er beskrevet i detalj i de hemmelige dokumentene.

Pentagon raser mot publikasjonen. Mange av de 391.832 feltrapportene fra Irak-krigen i tidsrommet fra 2004 til 2009 beskriver misbruk av irakiske sikkerhetsstyrker. Andre tyder på at det amerikanske militæret vendte det blinde øye til grusomhetene.

Fra Pentagon heter det at de dokumentene som nå er lekket ikke inneholdt noen store avsløringer, men at avsløringene kan sette amerikanske soldater i fare, og at minst 300 irakiske samarbeidspartnere er i fare.

- Vi beklager at WikiLeaks oppfordrer enkeltpersoner til å bryte loven, lekke graderte dokumenter, og da uten å tenke på at de sprer konfidensiell informasjon over hele verden, sier Geoff Morrell, talsmann for Pentagon.

Assange mener at dokumentene inneholder bevis på krigsforbrytelser.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere

Mest lest