- Ingen skal måtte ta abort av økonomiske årsaker

Foto: Alley, Ned (Scanpix)

KrF ønsker en firedobling av engangsstøtten.

15.08.11 13:00

De fleste ønsker å slippe en tipunkts sjekkliste før de eventuelt skal få barn. Ferdig med studier? Etablert karriere? Hus og hage står klar? Økonomi? Timing før 1. september slik at vi får barnehageplass?

- Ved å firedoble engangsstønaden vil vi gjøre det enklere å få barn når folk ønsker det, sier Knut Arild Hareide.

Dagens ordning er slik at en kvinne som får barn etter at hun er ferdig på universitetet og før hun kommer i jobb, kun får en engangstøtte på 35 000 kroner fra fellesskapet. Mens hun kunne fått over 380 000 kroner, dersom hun jobbet et visst antall måneder først.

- Statistikken viser at for kvinner tidlig i 20-årene ender tre av ti svangerskap i abort. Mer enn halvparten av etnisk norske kvinner under 25 år i Oslo velger abort hvis de blir gravide, sier Hareide.

KrF-lederen viser til professor Anne Eskild ved Medisinsk fakultet på Universitetet i Oslo som har uttalt at ”Vår forskning tyder på at både utdanning og alder har stor betydning for reproduksjonsmønsteret. Begge faktorene er nært knyttet til inntekt og dermed til størrelsen på utbetalingen man får ved nedkomst.”

- Likevel har ikke regjeringen prioritert å øke foreldrepengene. Systemet er urettferdig og utdatert på dette området. KrF ønsker et samfunn som gjør det økonomisk lettere å få barn selv om du studerer, avslutter Hareide.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.