*Nettavisen* Nyheter.

- Ingen trenger dette

Klinisk ernæringsfysiolog Inge Lindseth mener melken med ekstra protein og kalsium er helt unødvendig. Men de lærde strides.

05.09.12 15:19

(SIDE2): - Tine følger ikke med i timen. Hva skulle være fordelen med enda mindre fett? Et slikt produkt gir større blodsukkersvingninger og mindre metthetsfølelse enn melk med mer fett. Ekstra D-vitamin er også unødvendig fordi det er svært lite dokumentasjon som tilsier at tilskudd av vitamin D gir bedre helse på sikt, heller ikke når det gjelder beinskjørhet, sier han.

På lørdag kommer produsentenes nye produkter i butikkhyllene, og et produkt det knyttes mye forventning til er den nye melken «STYRK» fra Tine.

Slik presenteres produktet fra produsenten:

Klikk på bildet for å forstørre.

«TINE Styrk – fettfri melk med mer protein og kalsium

En helt ny søtmelk på det norske markedet, og en betydelig innovasjon ligger bak TINEs nye melkesatsing. Melken er fettfri (skummet melk) med smak og utseende som lettmelk, men inneholder 50 prosent mer proteiner og 50 prosent mer kalsium sammenlignet med annen melk. Dette er et resultat av produksjonsmetoden og ikke en tilsetning/beriking: Melken er filtrert (konsentrert), slik at det naturlig blir et høyere innhold av protein og kalsium. Vi bruker 1,5 liter melk til å lage 1 liter TINE Styrk. D-vitamin tilsettes.

TINE Styrk passer alle som liker og drikker melk, men er særdeles godt tilpasset enkelte målgrupper:
Aktive kvinner og menn som liker å holde seg i form, men som ikke nødvendigvis er stortrenere (høyt proteininnhold).
Helsebevisste kvinner i alderen 20–45 år som er opptatt av sunt kosthold og er positive til mat med tilleggsegenskaper (høyt innhold av protein og kalsium, vitamin D og fettfri).
Moderne seniorer – kvinner og menn 50 år + som liker å mosjonere og spiser og drikker sunt. De er opptatt av vedlikehold av kroppen og ønsker seg magre produkter (ekstra kalsium, protein og vitamin D).»

Inge Lindseth ved 4M-klinikken er derimot ikke imponert;

- Mer kalsium? Hva skulle være grunnen til å tilsette dette? Det høres kanskje sunt ut, men ekstra kalsium bør tilføres det enkelte individ ved dokumentert behov.

Han mener det også er enkelt å få i seg proteiner og kalsium på annen måte.

- Absolutt, alle som spiser nok energi totalt, og som inkluderer noe kjøtt, fisk, egg eller ost hver dag, og ellers spiser rimelig variert og lite bearbeidede produkter, får i seg nok proteiner. Grønnsaker og ost er andre kilder til kalsium.

Ifølge Lindseth klarer vi oss med mye mindre av både proteiner og kalsium enn det som er de offentlige anbefalingene.

- Hvem kan ha nytte av dette produktet, tenker du?

- Ingen

Men produktet får ikke like hard medfart fra de to andre ernæringsfysiologene Side2 har snakket med.

- Det er generelt ikke vanskelig å få i seg nok proteiner gjennom et variert kosthold, men denne melken vil være med på å gjøre det lettere for enkelte grupper slik Tine har presentert. At den også er tilsatt D-vitamin er viktig for at kroppen skal ta opp kalsium, så det er bra. Man kan klart få i seg nok protein og kalsium på annen måte og det er heller ikke meningen at denne melken skal dekke hele dagsbehovet alene. Det er vel mer tenkt å være et mer effektivt tilskudd enn mye annen mat. De sies jo at! 1-2-3 – det var det» når det gjelder å få i seg nok kalsium. At tre porsjoner om dagen dekker behovet, sier ernæringsfysiolog i Somebody, Camilla Andersen til Side2.

SE HVILKE ANDRE NYE PRODUKTER SOM KOMMER I BUTIKKHYLLENE 1. SEPTEMBER:

5276

Også klinisk ernæringsfysiolog i Bramat.no, Cathrine Borchsenius er positiv til det nye produktet.

- Jeg har ikke smakt produktet, men jeg vet at det kommer og jeg er i utgangspunktet svært positiv. Protein er et næringsstoff som metter godt, noe som gjør at denne melken kan være bra for alle de som forsøker å holde vekten eller gå ned i vekt. Det er også et bra produkt for sånne som meg som trener en del, gjerne sent på kvelden, og som trenger å få i meg nok protein etter treningsøkten.

I tillegg er det veldig mange av oss som får i oss litt for lite kalsium, så at det er mer kalsium enn i annen melk er også en bonus, mener hun.

Kommer du til å kjøpe dette produktet? Diskuter under:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag