RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ingen tvil om at USA bidrar med hjelp

Spørretimen 20.01.10.
Spørretimen 20.01.10. Foto: Stortinget
Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) er klar på at USA bedriver nødhjelp på Haiti.

Høyre-leder Erna Solberg satte Haiti på dagsorden i Stortingets spørretime onsdag da hun spurte forsvarsminister Grete Faremo (Ap) om regjeringen har gjort en gjennomgang av hvilke militær- eller sivilforsvarsressurser Norge kan bidra med til jordskjelvrammede Haiti.

- Situasjonen er prekær og ikke til å beskrive. Tsunamien lærte oss at koordinering av hjelpeinnsatsen er viktig. Vi sender feltkjøkken til Haiti til bruk for hjelpearbeidere. I tillegg har vi blitt forespurt om vi har havnekommandokapasitet. Vi ønsker å bidra med det vi kan, sa Faremo.

Det er Flyktninghjelpen som får overført fire mobile feltkjøkken til bruk på Haiti.

- Viktig hjelp
Faremo sa også at hun var fornøyd med at FNs sikkerhetsråd øker innsatsen på Haiti med 2000 soldater og 1500 politimenn. I sitt oppfølgingsspørsmål spurte Solberg om Faremo vil ta avstand fra PRIO-forsker Wenche Hauges uttalelse tirsdag om at USAs militære innsats i det katastroferammede landet mer eller mindre er en okkupasjon.

- Det er ikke noen tvil om at USA bidrar med svært viktig hjelp på Haiti, sa Faremo.

Hun advarte mot å ta den brede debatten om hvem som skal yte nødhjelp nå og konstaterte at militære og sivile mannskaper må samarbeide.

- Europas beste
Venstre Trine Skei Grande spurte Faremo om hun mener dagens norske forsvar er klar for den omstillingen det er å håndtere sikkerhetsutfordringene natur- og miljøkatastrofer skaper - også som følge av klimaendring.

- Vi er godt forberedt på å takle denne type utfordringer fordi vi tok grep for ti års tid siden. Vi har et moderne innsatsforsvar, kanskje Europas beste, sa Faremo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere