- Ingen vet om han er levende eller død

I april 2013 ble Saman Naseem dømt til døden for forbrytelser han angivelig begikk som 17-åring da han var medlem i den kurdiske opposisjonsgruppen Party For Free Life og Kurdistan (PJAK).

I april 2013 ble Saman Naseem dømt til døden for forbrytelser han angivelig begikk som 17-åring da han var medlem i den kurdiske opposisjonsgruppen Party For Free Life og Kurdistan (PJAK). Foto: (Ap)

Det eneste man vet med sikkerhet, er at ingen har sett ham siden han ble klargjort for galgen.

26.02.15 18:16

I forrige uke kom det bekymringsmeldinger fra norsk UD og en rekke menneskerettsorganisasjoner om en planlagt henrettelse av 22 år gamle Saman Naseem i Iran. Naseem er én av flere titalls iranere som var dømt for døden for forbrytelser de angivelig har begått som mindreårige.

Torsdag forrige uke kom de første meldingene om at Naseem var blitt henrettet, og at familien fikk beskjed om å hente liket.

I ettertid har det kommet flere meldinger om at han fortsatt er i live, men iranske myndigheter har ikke offisielt bekreftet eller avkreftet noen av påstandene.

- Vi har fortsatt ingen bekreftelse verken på det verste eller det beste. Så vi fortsetter å oppfordre ambassaden og våre medlemmer til å avkreve informasjon fra iranske myndigheter, fordi den beskjeden om at han var henrettet, er det ingen som har bekreftet, sier generalsekretær i Amnesty International Norge, John Peder Egenæs, til Nettavisen.

- Familien fikk beskjed om å hente liket på lørdag, men det har ikke skjedd, sier Egenæs.

Tror han er henrettet
Nettavisen har vært i kontakt med en kilde som har et bredt og pålitelig nettverk i Iran. Kilden, som ønsker å være anonym av sikkerhetsmessige hensyn, mener å vite at henrettelsen til 22-åringen fant sted som planlagt.

- Så vidt vi vet, så er han henrettet, men vi kan ikke gå ut og bekrefte det. Jeg tror familien vet det, men de blir skremt av myndighetene, sier kilden til Nettavisen.

Mahmood Amiry-Moghaddam. Foto: Roald, Berit (Scanpix)

Iran Human Rights, som også har et bredt kildenettverk i Iran, sier de får sprikende informasjon om skjebnen til Naseem.

- Flere kilder har fått vite fra familien at de først fikk beskjed om å hente eiendelene hans, og deretter fikk de vite at de skulle hente liket, uten å lage så mye oppstyr rundt det. Men de har verken fått eiendelene eller liket, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Andre kilder har fortalt at han ennå ikke er henrettet, og at han befinner seg i et annet fengsel i byen Zanjan. Men ifølge informasjonen vi har fra våre kilder, så vet ikke fengselet i Zanjan noe om denne saken, sier han.

- Ingen har sett ham
Til tross for motstridene meldinger, er det mye som tyder på at det iranske regimet forsøker å legge lokk på saken, ettersom de avstår fra å annonsere henrettelsen eller avkrefte henrettelsen.

- Men det er to ting som er helt klart. Det ene er at ingen har sett eller hørt fra ham siden han ble flyttet på isolat og klargjort for henrettelse forrige onsdag. Det andre er at familien verken har fått eiendelene eller liket, sier Amiry-Moghaddam.

- Det er flere ting som tyder på at det kan ha gått veldig galt. Men så lenge regimet ikke har gitt noen offisielle meldinger om dette, så må denne saken følges opp, sier han.

Broen til Naseem har i et intervju med et statsstyrt nyhetsbyrå i Iran tatt avstand fra sin egen dødsdømte bror, og sagt at han «fortjener å bli henrettet fordi han er skyldig», ifølge Amiry-Moghaddam.

- Derfor er det vanskelig å vite hva som er sant eller usant, basert på det familien sier, sier Amiry-Moghaddam.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Amnesty Norge med generalsekretær John Peder Egenæs og Ina Tin på vei inn til Irans ambassade for å levere underskrifter, for å be myndighetene oppheve dødsdommen mot Saman Naseem. Foto: Berit Roald (NTB scanpix)


Vil ikke kommentere
Nettavisen har vært i kontakt med den iranske ambassaden i Oslo torsdag ettermiddag, som ikke ønsker å kommentere saken på nåværende tidspunkt.

Amnesty hadde et møte med den iranske ambassadøren til Oslo i forrige uke, men ble ikke særlig klokere når det gjelder skjebnen til Naseem. Egenæs beskriver ambassadøren som en høflig person.

- Han var verken sint eller aggressiv, men heller ikke interessert i å diskutere situasjonen til Naseem.

- Han var opptatt av å fortelle om dødsstraffens posisjon i iransk rettsvesen generelt, og hvorfor Iran mente dødsstraff var riktig, sier generalsekretæren.

Dette er første gang Egenæs får møte den iranske ambassadøren.

- Tvunget til tilståelse
I april 2013 ble Naseem dømt til døden for forbrytelser han angivelig begikk som 17-åring da han var medlem i den kurdiske opposisjonsgruppen Party For Free Life og Kurdistan (PJAK).

Naseem, som nå har blitt 22 år gammel, har hevdet i et brev at han ble tvunget til tilståelse gjennom tortur. Senere har han trukket tilbake tilståelsen.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av personer som er dømt for handlinger de angivelig har begått som mindreårige. Bare i 2014 skal Iran ha henrettet 14 personer som ble dømt til døden som mindreårige, ifølge Iran Human Rights.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.