*Nettavisen* Nyheter.

- Ingenting er usunt

Foto: Paul Weaver (Mediahuset Nettavisen)

Kari Jaquesson mener barn kan spise det meste.

29.09.11 11:47

(SIDE2): - Det som er viktig er å forklare for barna hva et produkt gjør for dem og vise hvem som er sjefen.

- Vær konsekvent
Kari Jaquesson mener foreldre selv må bestemme seg for hva barna deres skal putte i munnen.

- Det er nok av familier hvor barna er sjefen og foreldre spør; - Vil du ha dette, da? - Eller dette? - Hva har du lyst på istedenfor, da?

- Man kan ikke holde på slik, man er nødt til å være konsekvent og litt upopulær innimellom. Det er ikke krise om barna ikke spiser den kveldsmaten du har satt fram, men ikke tilby kjeks eller yoghurt senere fordi barnet ikke spiste. Forklar heller for barnet at det ikke er så rart at man er sulten når man spiste så lite til middag eller kvelds.

Jaquesson mener det er lurt å ikke tilby noe mer utover den maten som blir servert til middag.

- Barn sulter ikke i hjel selv om de ikke spiser opp maten sin. Jeg tror heller man bør sette fram litt ulike ting til middag og kvelds, av sunn mat og snakke om maten i positive ordelag, som - Ååå - for noen deilige tomater, disse er akkurat passe modne og veldig gode. Rettene trenger ikke å være så avanserte heller og for all del, ikke fokuser på at vi skal spise sunt hele tiden.

- Ingenting er egentlig usunt, det er heller slik at noe trenger vi mye av og noe trenger vi mer av. Når sønnen min ynker seg over brokkolien på tallerkenen sin og sier han ikke liker, så er mitt svar at - Brokkoli liker deg! Så spis litt i hvert fall.

Hun mener det dummeste vi gjør er å messe om hva som er sunt og usunt. Det kan også gi barna et i overkant bevisst forhold til sunnhet.

- Lær barna om kvalitet
Jaquesson har ingen tro på tvang, men heller at barna skal bli glad i mat og hjemme hos familien Jaquesson spiser de dessert hver dag.

- Vaniljekesam med bær eller yoghurt, en smoothie eller lignende.

Å la barna få lære kvalitetsforskjeller på maten er noe av det viktigste man gjør, mener Jaquesson.

- Lær barna kvalitet og fortell dem hvorfor jordbær er bedre enn jordbærgelé. Vær også konkret når du skal fortelle barn hva de bør få i seg av mat. Si at de skal spise en tomat etter kveldsmaten, en gulrot etter matpakken eller en neve grønnsaker til middag. Da er det lettere for barn å forstå.

Noe av det viktigste foreldre gjør er å ikke forbinde følelser til mat.

- Bruk aldri sanksjoner eller tvang og ikke mess om mat, la heller barna smake på maten mens de gjør lekser på kjøkkenet. Ikke si til barna at de skal få belønning hvis de spiser opp maten. ta dere heller tid ved matbordet og smak på maten, kommenter gjerne maten og kos dere med den. Kanskje er det også bedre å spare middagen til etter at barna er kommet fra trening og alle har bedre tid. Også den som skal lage maten, mener Jaquesson.

Hun mener også at særlig ungdom i dag trenger kunnskap om mat fordi de har penger til å kjøpe seg den maten de har lyst på.

- Før hadde vi jo ikke penger til å kjøpe noe annet enn det vi fikk hjemme, selv om vi hadde aldri så lyst til å kjøpe snop i butikken. Nå er det annerledes og derfor er det så viktig å informere barn og ungdom på en riktig måte. Har de kunnskap om mat så kanskje de dropper bolleposen som bare gir tomme kalorier og nesten null næringsstoffer og kjøper noe sunnere istedenfor.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Helle Nilsen

Samarbeid mellom skole og hjem
- Matmiljøet har mye å si for hvor sunt barn spiser, sier klinisk ernæringsfysiolog Kaja Kigen.

Hun har skrevet masteroppgave om overvekt blant barn og unge og forteller at tilgjengeligheten er et nøkkelord.

- Både hjemme, på skolen, på hjemveien og på idrettsarenaer er det viktig at de får tilbud om god og sunn mat. Jeg syns at på idrettsarrangementer bør det være en fokus på å servere god og sunn mat istedenfor vafler og pølser. Dessuten bør man starte med å tenke sunnhet allerede i barnehagene.

Ernæringsfysiologen mener forebygging er den viktigste måten å tenke sunnhet på og hun ser utfordringer både i barnehager og på skoler, samt i mange hjem.

- Det bør være et samarbeid mellom skole og hjem om sunn mat.

Også Jaquesson mener det er viktig at lærerne har et bevisst forhold til hva elevene får i seg i løpet av en skoledag.

- Ser læreren at elevene har med seg brødskiver med nugatti hver dag så si fra til foreldrene. Det er lov å bry seg og snakke med foreldre om betydningen av et riktig kosthold.

Enkle knep
Kaja mener foreldre kan gjøre det lettere for barna å spise sunt ved å bruke noen enkle knep:

- Legg fram sunn mat.

- Tenk på å ha sunne råvarer i kjøleskapet.

- Dersom barnet stadig har lyst på mer mat så tenk over om barnet har med seg nok mat på skolen.

- Ikke belønn barnet med søt mat, bruk heller en gøy aktivitet som lokkemiddel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.