RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Helle Nilsen (Side2)

- Inneholder ikke nok fett

Sist oppdatert:
Grønnsaksuppe på pose må bli usunn for å få sunnhetsmerke.

(SIDE2): Suppeposene fra TORO inneholder ikke nok fett for å få nøkkelhullsmerking.

- Vi vil jo ikke tilsette fett
- Vi håper Helsedirektoratet vil fjerne maksimumsverdiene for supper ellers må vi gjøre produktene usunne for å få det sunne stemplet, sier ernæringsfysiolog i Rieber & Søn ASA, BU Norge, TORO Åsta Otteren Ellingsen.

Hun er frustrert over at både supper og ferdigretter må ha et visst antall kalorier for å få Nøkkelhullet. Dette er fordi det skal være et helt komplett måltid, så en porsjon suppe eller visse ferdigretter inneholder dermed for lite kalorier og faller derfor utenom.

- Hensikten med ordningen oppnås da ikke. Det vi da må gjøre er å tilsette fett, for eksempel i grønnsakssupppen vår. Da blir det en mindre sunn suppe, men den får altså nøkkelhull, sier ernæringsfysiologen.

Original tomatsuppe fra TORO inneholder 25 prosent tomater, maisstivelse, hvetemel, sukker, salt, melk, aroma, rapsolje, løk, gjærekstrakt, fargestoff (paprikaekstrakt, beta-apokarotenal). Den inneholder 73 kcal per. porsjon og dette er rundt 80 kcal under minimumsgrensen. Suppen inneholder 0,8 gram fett per.porsjon.

Suppe kan bli komplett måltid
- Vi syns jo en rekke supper bør få nøkkelhullsmerking fordi selv om suppen ikke er «et komplett måltid» så har suppen stort volum, noe som metter. I tillegg kan man bruke suppe på ulike måter, for eksempel som forrett. Vil man bruke suppen som hovedrett kan man også tilsette fisk, kjøtt eller spise sunt brød til.

Ernæringsfysiologen hevder TORO har et ønske om å være med på ordningen, men syns det er vanskelig når suppe ikke har fått en egen matvarekategori.

Slik reglene er i dag havner supper under kategorien ferdigretter og stiller på lik linje med komplette middager fra for eksempel Fjordland eller ferdigsuppe. Nå oppfordrer produsenten til å fjerne minimumsgrensen på kalorier slik at de ikke må tilsette kalorier i suppene sine.

- Klar over utfordringene
Anniken Aarum er seniorrådgiver i Helsedirektoratet og de er klar over utfordringene bransjen har i dette tilfelle.

- Denne forskriften ble i utgangspunktet laget for ferdigsupper som kun skulle varmes opp, men jeg vil påpeke at nøkkelhullsmerkingen skal bygge på sunne alternativer og ikke skal gjelde for alle produkter. Uansett så tar vi med oss innspill fra bransjen når rådene skal revideres, sier hun.

Per. i dag er det ifølge ernæringsfysiolog Åsta Otteren Ellingsen bare et knippe produkter fra TORO som er nøkkelhullsmerket.

- Det er så vidt jeg vet to havregrøter, en tomatsuppe og grove scones og knekkebrød som er merket med nøkkelhull. Vi skulle ønske vi kunne merke flere av de sunne produktene våre, mener Ellingsen.

Istedenfor bruker TORO GDA-merking som gir forbrukerne ekstra opplysninger om produktet utover næringsdeklarasjonen. GDA viser innholdet av viktige næringsstoffer per porsjon i mat og drikkevarer. Det er ment som en generell veileder, ikke individuelle kostholdsråd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere