*Nettavisen* Nyheter.

- Innrømmer løgn i politiavhør

ÅSTEDET: 44 år gamle Lars Erik Dalbu ble funnet drept her 27. desember 2009. Foto: Marit Orø (Ringerikes Blad)

32-åringen er tiltalt for overlagt drap på Lars Erik Dalbu.

Den 32 år gamle mannen fra Jevnaker, som står tiltalt for å ha drept Lars Erik Dalbu med øks, nektet straffskyld i Ringerike tingrett mandag, men innrømmet at han hadde stjålet en rekke gjenstander fra ham, skriver Ringerikes Blad.

Foreldrene til avdøde satt få meter fra tiltalte, som hadde kjent Lars Erik Dalbu siden barndommen, da rettssaken startet mandag morgen.

Tekniske bevis
Da politiet brøt seg inn i det lille huset til Dalbu 27. desember 2009, fant de blodspor i entreen, kjøkkenet, stuen og inn til soverommet. Der fant de Dalbu delvis skjult av en dyne.

44-åringen fra Jevnaker hadde massive skader i halsen og hodet forårsaket av en øks. I tillegg mener politiet ved aktor Berit Johannessen at tiltalte også hadde hoppet og trampet avdøde på brystkassen.

- Det var ingen entydig dødsårsak, men flere av skadene var dødelige, sa aktor, som fortalte at politiet tidlig rettet etterforskningen mot rusmiljøet på Jevnaker.

4. januar i fjor ble tiltalte første gang avhørt av politiet, men da som vitne. 19. januar 2010 ble han siktet i saken og han har sittet i varetekt siden da. Han har hele tiden nektet for å ha drept Dalbu, siste gang i avhør i juli.

Øksen som Dalbu ble drept med tilhører 32-åringen, som ble tiltalt for drap da politiet fant blod fra avdøde på øksen og DNA fra tiltaltes hånd på økseskaftet og hans fingeravtrykk på økseggen.

I tillegg fant politiet bankkort, en mobiltelefon og en Playstation 2 med tilhørende spill hos tiltalte. Alt dette hadde tilhørt Dalbu.

Kom for å rane
Tiltalte innrømmet da også at han hadde ranet Dalbu, men drap hadde han ikke begått. Han fortalte i retten at han heller aldri før har vært tiltalt for vold.

Månedene i varetekt går fram til 10. mai 2010 da tiltalte kommer fram med navnet på en person han navngir i retten som den som har begått drapet. Vedkommende skal vitne i retten på onsdag, hvis politiet klarer å finne ham innen da.

Sammen med den navngitte mannen og en tredje person tiltale sier han ikke vet navnet på, oppsøkte tiltalte Dalbu 19. desember for å rane ham for penger og narkotika.

Det var den navngitte personen som skal ha bedt tiltalte ta med seg kasteøksen for å skremme Dalbu under ranet. Tiltalte fortalte i retten at da den navngitte personen begynte å slå Dalbu i ansiktet samtidig som han ble holdt fast av den tredje, ukjente mannen, fikk han nok og forlot stedet.

- Da jeg fikk øksen tilbake på kvelden var den uten blodspor eller merke av noe slag. (...) virket fornøyd da han leverte den tilbake, sa tiltalte, som i retten fortalte om en barndom preget av rus og fosterhjem.

Tatt for løgn
At politiet fant mobilen tiltalte i avhør sa han hadde kastet i Randselva i en pose i sentrum av Jevnaker, hadde han ingen forklaring på.

- Alt jeg sa i avhør fram til 5. mai var løgn, sa tiltalte, som på spørsmål fra aktor om hvorfor han løy til politiet fortalte at han hadde fått inn med morsmelka at man ikke skulle gi opplysninger til politiet.

32-åringen sa også i retten at han skjønte at det var viktig for ham som tiltalt i en drapssak å få fram navnet på den tredje personen som skal ha vært med til Dalbu.

- Men det er ikke min jobb å etterforske saken, svarte han.

Tiltalte risikerer en straff på 21 år i fengsel. Saken går i Ringerike tingrett til og med fredag.

Les flere saker fra Ringerikes Blad her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag