*Nettavisen* Nyheter.

- Innvandrerbarn får dobbelt så mye sukkerdrikke

Foto: Richardsen, Tor (SCANPIX)

Norske barn fra innvandrerfamilier har høyere risiko for å utvikle fedme, viser ny studie.

25.06.12 21:25

- En liten boks cola hver dag kan være nok. På sikt øker dette risikoen for fedme og diabetes, sier forsker Nanna Lien ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo til Nettavisen.

I en pressemelding fra Universitetet i Oslo presenteres studien med funn forskerne mener er et klart varsko til helsemyndigheter og helsetjenester i hele Europa.

Dårligere kostholdsvaner
Den omfattende studien omfatter sju europeiske land og viser at barn i innvandrerfamilier har høyere risiko for å utvikle fedme enn nasjonalt-etniske barn. Forklaringen er kostholdsvaner og mindre fysisk aktivitet.

Like mye tid foran skjermen
Resultatene fra den norske delstudien viser imidlertid ikke de samme forskjellene når det gjelder fysisk aktivitet og mer tid foran TV og datamaskin som i andre land. Norske innvandrerbarn er like fysisk aktivte som sine rotnorske venner. Begge grupper bruker ifølge forskerne for mye tid foran TV og dataskjerm.

Men når det gjelder kostholdsvaner fant forskerne overraskende store forskjeller, og når det gjelder sukkerinntak i form av sukkerrike drikker og frokost mener de funnene er illevarslende.

Kan bety overvekt og diabetes
Det hevdes at dette kan gi seg utslag i form av forskjeller i overvekt allerede i 11-års alderen.

- For eksempel så viser tallene for barna i familiene hvor det snakkes et annet språk enn norsk hjemme at de drakk 2,2 desiliter mer sukkerrike drikker dagen før undersøkelsen enn etnisk norske barn. Dette høres kanskje ikke så mye ut, men med 5,7 desiliter mot 3,5 desiliter er dette nesten dobbelt så mye. I løpet av et år kan forskjellen utgjøre hele 80 liter brus, sier Lien ifølge pressemeldingen fra UiO.

- Alvorlig
Forskerne mener dette er noe helsemyndighetene må merke seg.

Lien sier det ikke nødvendigvis behøves nye kostholdsråd, men at dagens kostholdsråd må kommuniseres bedre ut også til innvandrerfamilier.

- Funnene er alvorlige, blant annet fordi vi vet at flere innvandrergrupper, spesielt fra det sub-indiske kontinentet, er særlig utsatt for å utvikle diabetes type 2 og andre livsstilssykdommer i voksen alder, sier hun.

Lien sier det er anbefalt at man for voksne asiater bruker BMI (Body Mass Index) verdien 23 for å vurdere helserisiko, mens den generelle verdien er 25. Dette er fordi undersøkelser har vist at de kan ha økt risiko for diabetes type II og hjerte-/karsykdom allerede ved disse verdiene.

Siden kostholds- og levevaner utviklet i barne- og ungdomsårene gjerne følger deg inn i voksenlivet, vil høy overvekt og et høyt sukkerinntak blant innvandrerbarn øke risikoen for at også neste generasjon utvikler diabetes, ifølge forskerne.

Fakta om studien

* Studien har blitt gjennomført i syv europeiske land: Belgia, Hellas, Nederland, Norge, Slovenia, Spania og Ungarn.

* I alt har 7000 familier deltatt i undersøkelsen, hvorav 1000 fra Norge.

* Dataene ble samlet inn i perioden mars-mai 2010. Universitetet i Agder vært ansvarlig for den norske datainnsamlingen, mens forskere ved Avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo har vært med på planleggingen av undersøkelsen og publiseringen av tallene.

* Nettside for studien: www.projectenergy.eu

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.