RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Innvandring gir Norge penger

Statsminister Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag ettermiddag.
Statsminister Jens Stoltenberg under Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag ettermiddag. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Sist oppdatert:
- At innvandrere truer velferdsstaten er en myte, ifølge fersk rapport

Innvandring betyr store netto inntekter for det norske samfunnet, ifølge en rapport som analysebyrået NyAnalyse har utført for den flerkulturelle avisa Utrop.

«Innvandringsregnskapet» har sammenstilt ulike fakta og utviklingstrekk knyttet til innvandrerbefolkningen i Norge. Og resultatet av sammenstillingen er ifølge Utrop helt entydig. Rapporten viser at innvandrere bare bruker 4 prosent av det totale velferdsbudsjettet samtidig som de utgjør drøyt 11 prosent av befolkningen.

- At innvandrere truer velferdsstaten er en myte. Funnene i rapporten knuser myten om at innvandrere kun er en utgiftspost. Tvert imot bruker innvandrere mindre av velferdsgodene enn resten av befolkningen, sier ansvarlig redaktør i Utrop, Majoran Vivekananthan.

Hovedfunnene i rapporten viser at samlede utgifter til husholdninger (folketrygden) var på 356,4 milliarder kroner i 2011. Innvandrerbefolkningen mottok rundt 15,28 milliarder kroner i ulike trygdeoverføringer. Det utgjør ifølge rapporten en andel på 3,8 prosent, mens det i Norge er 13 prosent med innvandrerbakgrunn (i rapporten presisert som personer født i utlandet av to utenlandskfødte foreldre).

Rapporten konkluderer også med at første og annen generasjon innvandrere de siste årene har stått for to tredeler av sysselsettingsveksten i Norge.

Forskningsleder i SSB, økonom Erling Holmøy, gir Utrop rett i at førstegenerasjons innvandrere er lønnsomme for den norske staten. I en kommentar til Klassekampen advarer han likevel mot å bruke tall som viser inntekter og utgifter for å vurdere om innvandring er «lønnsomt» eller ikke.

Mer fra Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere