*Nettavisen* Nyheter.

- iPod-brukere stjeler

Beskyldningene hagler når noen av verdens største it-selskaper slåss om musikk-kundene.

Rob Glaser, sjef i Real Networks, selskapet som blant annet står bak Real Player, er ikke nådig når han omtaler konkurrenten Apple. Glaser mener at halvparten av musikken som finnes på iPod-er verden over er stjålet, og omtaler brukerne som tyver, skriver The Register.

Halvparten av musikken er ubetalt
- Omtrent halvpaten av musikken på iPoder er skaffet på ulovlig vis, enten ved illegal nedlasting eller ved å rippe venners cd-er, som er ulovlig, sier Glaser til The Guardien.

Microsofts-sjef Steve Ballmer sa omtrent det samme i 2004 etter lanseringen av selskapets egen nettbutikk:

- Det mest vanlige formatet på musikk på en iPod er «stjålet», sa Ballmer da.

Krangel om kopibeskyttelse
Krangelen handler om at Microsoft og Real Networks ser at Apples nettbutikk iTunes Music Store går strålende, mens deres egne nettbutikker sliter. De hevder dette skyldes at iPod, som står for over 75 prosent av mp3-spillermarkedet, ikke kan spille av lovlig nedlastet musikk fra andre musikktjenester som for eksempel MSN Music, Rhapsody og Napster.

Dette kommer av at iTunes Music Store bruker en kopibeskyttelsesteknologi (DRM) som de ikke deler med andre. De ønsker gjerne å påpeke at en betydelig andel av musikken på iPod-spillere ikke er kjøpt på iTunes Music Store.

Musikkindustriens tabbe
- Musikkindustrien har gjort en tabbe, og det er ikke å tillate Apple lik pris på alle sanger, som er det som får oppmerksomhet, men at de tillater Apple å lage enheter som ikke er kompatible med andre, sier Glaser.

- Hvis du vil ha musikk-kompabilitet i dag, er det en veldig enkel løsning: Det kalles stjeling. Det er den eneste måten en kan få ikke-kopibeskyttet, bærbar, kompatibel musikk, sier Glaser til avisa.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.