*Nettavisen* Nyheter.

- iPod-video er penger i vasken

En ny undersøkelse tyder på at iPods integrerte videofunksjoner er bortkastede penger.

21.11.06 12:38

Statestikkselskapet Nielsen har fulgt 400 iPod-brukere i 27 dager for å se hvordan bruksmønsteret er på den ikoniske spilleren.

Vil ha iPod for musikk
Tendensen viser klart at iPod-en nærmest utelukkende benyttes til å høre på musikk, selv om Apple skryter stort av sitt store salg av film og tv-serier på iTunes Store.

Undersøkelsen viser at mindre enn én prosent av innholdet som blir spilt på enten iPod-en eller iTunes var videoer. Blant brukerne som hadde iPod med videomulighet, rundt to tredjedeler, var andelen 2,2 prosent, melder ZDnet.

Bruker nesten ingen tid på video
Selv ikke når det kom til total tid brukt på innhold kommer video særlig godt ut. Til tross for at tv-serier ofte varer 23-45 minutter, så bestod videotittingen bare av to prosent av totaltiden fordelt mellom iPod og iTunes. Tallet var noe høyere med de som faktisk hadde video-iPod, men selv her var tallet bare 11 prosent.

Undersøkelsen viser også at bare 15,8 prosent av brukerne faktisk benyttet videofunksjonalitet enten på iPod eller iTunes.

Ifølge Apple har det til nå blitt solgt nærmere 70 millioner iPod-er på verdensbasis.

- I stor grad er dette tallet nærmest utelukkende drevet av personer som vil spille av lyd, sier Paul Lindstrøm, visedirektør i forskningsavdelingen til Nielsen.

Lurer på neste skritt
- Det store spørsmålet er hva som blir det neste skrittet.

Apple har solgt rundt 1,5 milliarder sanger på iTunes, mens det skal ha blitt solgt rundt 45 millioner videoklipp.

Undersøkelsen stiller store spørsmålstegn ved fremtiden til video på mobile enheter. Vil folk virkelig se video på en slik liten skjerm, mens tendensen ellers er stadig større flatskjermer?

Forskningen kan tolkes både negativt og positivt. På den ene siden kan tallene vise at video har svært liten appell på denne typen enheter, men det kan også bare tyde på at det har tatt lenger tid å forandre brukervaner enn antatt og at man vil se en enorm vekst i fremtiden.

Frykter for iTunes salg
Hollywood mener åpenbart det siste. Techweb nå at Motion Picture Association of America, sammen med en rekke andre store filmselskaper, nå har gått til søksmål mot et lite selskap som tillater deg å konvertere DVD-filmer til et format som kan spilles av på iPod-en.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.