RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Irakisk olje kan strømme i løpet av uker

Sist oppdatert:
Oljeanalytikere mener at produksjonen og eksporten av råolje fra amerikanske og britiske-kontrollerte områder i Sør-Irak kan komme igang igjen i løpet av få uker
Det melder Associated Press.

Derimot kan et internasjonalt konsensus rundt hvem som skal kontrollere pengestrømmen fra salget av irakisk olje være langt unna.

- Du kan ha alt klart fra et militært og teknisk perspektiv, men du kan fortsatt ha noen politiske og byråkratiske humper å jevne ut. Jeg vil tro det er ganske ironisk, sier analytikersjef Jan Stuart i ABN Amro i New York til AP.

Frykten for at irakerne skulle ødelegge en mengde av landets oljebrønner har hittil ikke vært berettiget. Derimot er mesteparten av infrastrukturen i det sydlige Irak stort sett inntakt, men trenger vedlikehold og investeringer etter 12 år med manglende investeringer på grunn av sanksjonen mot landet.

De få brønnen som er satt i fyr er snart slukket, og Stuart forventer at eksporten av olje fra Rumeila Syd kan starte i løpet av to til tre uker. Det er, ifølge AP, en måned tidligere enn det Stuart hadde ventet ved starten av krigen.

Irak har verdens nest største reserver av råolje, og produserte omkring 2,5 millioner fat pr. dag før krigen startet.

- Det er ingen skader på terminalene og rørledningene er uskadd. Så vidt jeg vet, er det eneste problemet brønnbrannene, men i teorien kan du sannsynligvis produsere olje selv om noen brønner fortsatt er i brann, sier oljestrateg Adam Sieminski hos Deutsche Bank til nyhetsbyrået.

Han mener at man i løpet av noen uker igjen kan pumpe 400.000 fat pr. dag fra Rumeila-feltet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere