*Nettavisen* Nyheter.

- Iran har utsatt dagens henrettelse av mindreårig

Det har vært en omfattende kampanje for å stanse henrettelsen av Salar Shadizadi, som var 15 år da han ble dømt til døden (Foto: Iran Human Rights).

Salar Shadizadi, som ble dømt til døden som 15-åring, skulle henrettes i dag.

01.08.15 11:27

Både Amnesty International og Iran Human Rights hadde fått meldinger om at Salar Shadizadi (24) skulle henrettes lørdag 1. august. Nå viser det seg at henrettelsen er blitt utsatt.

- Henrettelsen er utsatt i ti dager, sier leder for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, til Nettavisen.

- Helt fram til i går kveld hadde familien hans fått beskjed om at han skulle henges klokken 05.00 i dag tidlig. Det at saken har fått så mye oppmerksomhet internasjonalt, har hatt noe å si, sier Amiry-Moghaddam.

Brende bekymret
Tidligere denne uken uttrykte utenriksminister Børge Brende (H) bekymring for meldingene om at ungdomsforbryteren skulle henrettes.

- Folkeretten fastslår med all tydelighet at barn som er under 18 år når de begår lovbrudd ikke skal bli dømt til døden, sa Brende i en uttalelse.

- Iran har ratifisert både FNs konvensjon om sivile og politiske rettigheter og barnekonvensjonen, som forbyr henrettelse av mindreårige. Jeg oppfordrer derfor Iran til å stanse den planlagte henrettelsen og foreta en ny juridisk gjennomgang av straffeutmålingen, sa utenriksministeren.

Iran Human Rights håper nå at det internasjonale presset mot Iran vedvarer.

- Vi må huske at dette bare er en utsettelse på ti dager. Vi kan ikke utelukke at han kan bli henrettet, med mindre dødsdommen oppheves, sier Amiry-Moghaddam.

Salar ble dømt til døden for å ha drept en kamerat da han var i tenårene.

Oppheve dødsdommen?
Amiry-Moghaddam sier dødsdommen til Salar kan bli opphevet dersom familien til den drepte velger å tilgi ham.

- Men dette er mennesker som har mistet én av sine kjære, og det er et umenneskelig press å få ansvaret for liv eller død når man selv er i sorg, sier han.

Iran har ratifisert FNs barnekonvensjon som forbyr henrettelse av mindreårige. Likevel er det iranske regimet trolig det landet i verden som henretter flest mindreårige forbrytere.

- 72 mindreårige hengt
Amnesty anslår at minst 72 mindreårige forbrytere har blitt henrettet i Iran fra 2005 til 2014, og minst 160 sitter fengslet med en dødsdom hengende over hodet.

Senest i april måned ble ungdomsforbryteren Jamal Saberi henrettet i Iran, ifølge Iran Human Rights. Han var 17 år gammel da han ble dømt for drap og narkotikaforbrytelser. Saberi skal angivelig ha vært psykisk syk, og skal ha tilbrakt tid på et mentalsykehus like før henrettelsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag