RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Petersplassen fylles til utendørsmesse 1. påskedag.
Petersplassen fylles til utendørsmesse 1. påskedag. (Scanpix)

- Irland fornærmet Vatikanet

Stilte spørsmål om sex-misbrukene i den katolske kirke.

En irsk regjeringskommisjon skulle granske tiår med sex-misbruk av mindreårige i den katolske kirke. Nylig publiserte WikiLeaks-dokumenter fra amerikanske diplomater som viser at Vatikanet ble fornærmet over at Irland ikke respekterte Paven ved å stille høytstående prester spørsmål om misbrukene, dette melder nyhetsbyrået AP.

At pavesetet brukte sin diplomatiske immunitet for å forhindre irsk regjering i å granske saken har vært kjent lenge. Men WikiLeaks- avsløringene publisert av den britiske avisen The Guardian lørdag inneholder delikate «bak-kulissene-vurderinger» av en situasjon som skal ha vært svært følelsesladet.

Fordømmer lekkasjene
Vatikanets pressekontor fordømmer lekkasjene. I en pressemelding lørdag stod det at WikiLeaks-avsløringene «reflekterer oppfatningene og meningene til de som har skrevet dem og kan ikke betraktes som uttrykk og meninger fra pavesetet.»

USAs ambassadør i Vatikanstaten fordømmer også lekkasjene, men uttalte at Vatikanet og USA må samarbeide for å fremme universelle verdier.

Ga etter
Ifølge representanten til den irske ambassadøren i Vatikanstaten ga den irske regjeringen etter for press fra Vatikanstaten og tillot prestene å unngå og svare på spørsmålet fra panelet, ifølge ett av dokumentene fra en amerikansk diplomat.

Den irske ambassadøren Noel Fahey skal ha fortalt den amerikanske diplomaten Julieta Valls Noyes at skandalen med sex-misbruket var vanskelig å håndtere.

«Vatikanet mener at den irske regjeringen ikke respekterte og beskyttet Vatikanets uavhengighet under granskingen», skal det ha stått i dokumentet fra Noel Fahey.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere