RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ironi er en krevende sjanger

Foto: Berit Roald / SCANPIX
Om ironi og språkrør etter Språkmeldingen.

- Ironi er en krevende sjanger. Jeg skal sørge for å si ifra neste gang jeg bruker det, sier kulturminister Trond Giske (Ap) i en kommentar via sitt pressekontor til Nettavisen.

Bakgrunnen for saken er denne:

Frps kulturpolitiske talsmann Ulf Erik Knudsen sa i Stortinget onsdag at nynorsk blir forfordelt i forhold til bokmål fordi målformen kvoteres og støttes økonomisk. Men den som blir forfordelt får mindre enn sin rettmessige andel.

Kulturministeren slo ned på ordbruken og undret på om Knudsen med sin ordvalg mente at man gjorde nynorsken «en veldig stor tjeneste - en såkalt bjørnetjeneste».

LES OGSÅ:Giske straffet Frp-språkblemme

- Språkblemmer
Så kom Inger-Lise Nyheim, styremedlem i Riksmålsforbundet, på banen. Hun mente at kulturministerens bruk av begrepet bjørnetjeneste var en språkblemme, siden bjørnetjenester er den typen velment hjelp som er mer til skade enn til gavn.

- Den andre blemmen fra Giske kom i siste replikk, der han omtalte våre målformer som norsk og nynorsk, sa Nyheim til Nettavisen.

LES OGSÅ:Giske gikk i sin egen felle

- Litt hakeslipp
Når Nyheim blir konfrontert med at Giske selv mener at han brukte ironi i sitt tilsvar til Ulf Erik Knudsen, så sier hun at hun ikke oppfattet det sånn.

- Jeg oppfattet det ikke ironisk, men det er jo mulig han mente det slik. Jeg syns ordbruken var forbausende og fikk litt hakeslipp, sier Nyheim.

- Trodde du virkelig at Trond Giske ikke kjenner betydningen av ordet bjørnetjeneste?

- Jeg begynte å lure. Jeg har flere eksempler på at når ungdom bruker ordet, så mener de en stor tjeneste, sier Nyheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere