Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- IS har innført tvungen verneplikt

– Ganske unge gutter blir tvunget til å avtjene verneplikt for ISIL, sier Brende om Den islamske staten (IS).
– Ganske unge gutter blir tvunget til å avtjene verneplikt for ISIL, sier Brende om Den islamske staten (IS). Foto: Håkon Mosvold Larsen (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
IS har innført tvungen verneplikt i noen av områdene de har overtatt i Irak, opplyser utenriksminister Børge Brende (H).

Det kan gjøre kampen mot den ytterliggående gruppa enda mer komplisert.

– Ganske unge gutter blir tvunget til å avtjene verneplikt for ISIL, sier Brende om Den islamske staten (IS), også kjent som ISIL.

Opplysningen kom fram da Brende torsdag deltok på et møte i London for cirka 20 land som deltar i krigen mot IS.

Det er uklart om gruppen har innført tvungen verneplikt i alle områdene den kontrollerer i Syria og Irak.

Sunnier i hæren
Ifølge Brende er det nå svært viktig at Iraks sunnimuslimske minoritet inkluderes i den irakiske hæren.

– Skal vi lykkes med å bekjempe ISIL, må det bli en reell inkludering av Iraks 25 prosent sunnier i hæren. Det må være tydelige spor av sunnier også i ledelsen, sier Brende til NTB.

Mange av innbyggerne i de IS-kontrollerte områdene er sunnimuslimer som i utgangspunktet deler IS' motstand mot regjeringen i Bagdad. Hvis landets sjiaer ikke lar sunniene slippe til, er det sannsynlig at mange sunnimuslimer fortsatt vil se IS som et bedre alternativ enn regjeringen i hovedstaden.

Ideologisk kamp
Et annet viktig tema i London var hvordan IS skal hindres i å rekruttere stadig flere fremmedkrigere, ikke minst på nettet.

– Vi må erkjenne at antall fremmedkrigere vil vokse hvis vi ikke slår IS tilbake, sier Brende.

– Vi må også ta det ideologiske oppgjøret. ISIL har en omfattende bruk av sosiale medier og rekrutterer på den måten mange nye krigere. Vi må finne måter å stanse dette på, sier han.

Inntil 17.000 fremmedkrigere skal ha reist fra vestlige land for å krige for IS, i tillegg kommer tusenvis fra muslimske land i Asia, Midtøsten og Afrika.

Fem komiteer
Koalisjonen har nå nedsatt fem komiteer som skal jobbe videre med hvordan IS skal bekjempes på bred front: Den militære innsatsen skal trappes opp, fremmedkrigerne stanses, finansieringen av IS strupes, i tillegg til at ideologien og propagandaen fra ISIL skal bekjempes. Dessuten trenger hele 5 millioner irakere akutt humanitær hjelp.

IS' framgang i Irak er stanset, ifølge Brende. Men hvor lang tid det vil ta å nedkjempe gruppen, er helt uvisst. I Syria, der IS kjemper mot et regime som også Vesten er imot, er situasjonen enda mer komplisert.

– Det er fortsatt en lang vei å gå. Den irakiske hæren har ikke kapasitet til å gjenerobre Mosul, og vi trenger økt kapasitetsbygging, framholder Brende.

Norge har besluttet å sende 120 soldater til Irak for å trene landets soldater, men disse er ennå ikke på plass. (©NTB)

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!