RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

INDONESIA, BALI: Bildet er fra en lokal seremoni i den indonesiske landsbyen Selumbung.
INDONESIA, BALI: Bildet er fra en lokal seremoni i den indonesiske landsbyen Selumbung. Foto: NewZulu (NA Bilder)

- IS vil etablere kalifat i Indonesia

Ekstremistgruppa IS jobber for å få bedre fotfeste i Indonesia og drømmer om å opprette et «fjerntliggende» kalifat i øylandet, hevder Australias justisminister George Brandis.

Brandis' uttalelser faller etter møter mellom australske og indonesiske ministre, politisjefer og sikkerhetssjefer. Han mener IS' planer i Indonesia, det mest befolkede landet med islam som majoritetsreligion, utgjør en trussel mot både australske og vestlige interesser.

– IS har ambisjoner om å øke sin tilstedeværelse og aktivitet i Indonesia, enten direkte eller gjennom stedfortredere, sier Brandis til avisa The Australian.

– Har dere hørt om uttrykket «fjerntliggende kalifat»? IS har uttrykt en intensjon om å opprette kalifater utenfor Midtøsten, og Indonesia er identifisert som et sted for disse ambisjonene, hevder Brandis videre.

Den militante islamistgruppa proklamerte i fjor sommer et globalt kalifat under navnet Den islamske staten (IS). IS har tatt kontroll over store områder i Syria og Nord-Irak og har også allierte grupper i flere andre land i Midtøsten.

Brandis' uttalelser kommer kort tid etter at indonesisk politi avslørte et planlagt selvmordsangrep i hovedstaden Jakarta og pågrep islamister som knyttes til IS. Flere raid på øya Java sist uke resulterte angivelig i ni pågripelser samt beslag av eksplosiver og et IS-flagg.

Australske og indonesiske myndigheter har holdt møter både i Sydney og Jakarta, der de er blitt enige om økt utveksling av etterretningsinformasjon, blant annet om terrorfinansiering, skriver The Australian.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere