RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Isen er ikke trygg

Foto: Gorm Kallestad (Scanpix)
Norsk Folkehjelp advarer mot ferdsel på isbelagte vann. Spesielt i områder der vannene er regulert til vannkraftproduksjon.

Regulering av vannmagasiner og vassdrag påvirker isforholdene. Når tapper til kraftverk blir isen dårligere enkelte steder enn hva den vanligvis ville vært.

- Regulerte vann har farligere is enn normalt for årstiden. Grunnen er at regulerte vann er tappet ned på et nivå som vanligvis ikke nås før om 6-7 uker, skriver Norsk Folkehjelp i en pressemelding.

Usikker? Test isen!
Norsk Folkehjelp anbefaler påsketuristene å teste isen hvis du er usikker. Bruk en kraftig skrutrekker som gir god indikasjon på hvor tykk isen er. Stopper skrutrekkeren etter 2-3 centimeter betyr dette at isen er trygg. God stålis kalles det.

Om skrutrekkeren skulle komme lett gjennom 10-20 centimeter er isen utrygg. Dermed bør man ikke ferdes i området.

I den mørke, gjennomsiktige stålisen bør isen minst være 10 centimeter tykk. I den gråhvite, porøse snøisen bør isen minst være 20 centimeter tykk.

Uavhengig av hvor tykk isen er anbefaler Norsk Folkehjelp at du IKKE beveger deg på isbelagte vann i følgende områder:

# Utløp av elver og bekker.

# Kloakkutløp.

# Trange sund.

# Brygger og kaier.

# Områder med siv og planter.

# Steder med vekslende vannstand, spesielt regulerte vann.

Når uhellet først er ute
Selv om det advares forekommer det likevel uhell fra tid til annen. Derfor kan det være greit å vite hvordan man faktisk skal handle hvis du, eller følget ditt går gjennom isen. Norsk Folkehjelp har nyttige tips på sine hjemmesider.

# Hvis du går gjennom isen - let deg fram til hvor isen er mørkest - der er det åpent vann. For å komme opp – bruk det du har for hånden av spisse gjenstander til å hogge tak i isen, og hjelp til med kraftige spark.

# Hvis andre går gjennom isen - få fatt i noe som kan skyves ut til vedkommende, for eks. en staur, busk, ski eller staver. Gå ikke oppreist, men ak deg fram på magen og skyv gjenstanden fram til den som har gått gjennom isen. Er det flere til stede, lag en kjede ved å holde hverandre i beina og ak på magen mot vedkommende.

Isforholdene i Norge
Norsk Folkehjelp har de seneste dagene kontrollert isforholdene på vann og vassdrag i hele Norge. Her er en liten rapport fra enkelte steder i landet.

Harstad: God iskvalitet på Melåa og Dagborvann.

Gransherad: Stor isløsning og dårlig iskvalitet i hele området.

Moelv: Åpne vann og bekkefar i området rundt Åsmarka i Ringsaker.

Solheimsdalen: I områdene rundt Sirdalsheiane er det mye overvann og svak is inn mot land.

Kysten: Fra ytre Oslofjord til og med Sør-Trøndelag har isen løsnet langs land og er svekket. Siste restene av fjordene er svært farlige.

Det er lite tegn til isløsning på innsjøene i fjellet og i store deler av landet utenom østlandsområdene.

(Kilde: Norsk Folkehjelp)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere