RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Medlemmer av Nusrafronten, den syriske fløyen av al-Qaida, gjør i stand en bombekastergranat i et nabolag i den syriske storbyen Aleppo. Etter ett år i konflikt har den ytterliggående islamistiske gruppa slått seg sammen med Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL).
Medlemmer av Nusrafronten, den syriske fløyen av al-Qaida, gjør i stand en bombekastergranat i et nabolag i den syriske storbyen Aleppo. Etter ett år i konflikt har den ytterliggående islamistiske gruppa slått seg sammen med Den islamske staten i Irak og Levanten (ISIL). Foto: Hamid Khatib (Reuters/NTB scanpix)

- ISIL og al-Qaida slår seg sammen

Sist oppdatert:
Den syriske fløyen av al-Qaida, Nusrafronten, har sverget troskap til den ekstreme islamistgruppen ISIL, ifølge en eksilgruppe.

- De er rivaler, men begge gruppene fører hellig krig og er ekstremistiske. Dette vil skape konflikter med andre opprørsgrupper, deriblant islamister, i området, sier Rami Abdulrahman, leder i den London-baserte eksilgruppen Syrian Observatory for Human Rights (SOHR).

Nusrafronten og ISIL er begge grupper som er sterkt påvirket av al-Qaidas radikale muslimske ideologi, men gruppene har det siste året kjempet mot hverandre i Syria.

Konflikten skyldes blant annet at ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) er blitt anklaget for en rekke brutale overgrep mot sivile. Begge gruppene har mange utenlandske jihadister som medlemmer.

Grenseområder
Ifølge Abdulrahman har sammenslåingen stor betydning ettersom det vil bety at ISIL får kontroll over begge sider av grensen, ved Albu Kamal i Syria og Al-Qaim i Irak. Byen Al-Qaim ble tatt av ISIL-opprørerne lørdag.

Den siste tiden skal det også ha vært konflikt mellom Nusrafronten og lokale opprørere, noe som kan ha ført Nusrafronten nærmere ISIL.

En aktivist i Albu Kamal sier til nyhetsbyrået AFP at situasjonen allerede er svært spent, og at det kommer til å bli enda verre.

Lokale opprørere
Sammenslåingen er også ventet å skape problemer for lokale stammer, som ikke er glade for det som nå skjer, ifølge aktivisten.

Al-Qaida har tidligere tatt avstand fra ISIL på grunn av gruppens brutale framferd.

De to gruppene møttes onsdag på grensen mellom Irak og Syria, ifølge SOHR. Sammenslåingen er blant annet dokumentert ved at det er lagt ut et bilde på Twitter som viser en egyptisk kommandant i Nusrafronten som gir et håndtrykk til en ISIL-leder med bakgrunn fra Tsjetsjenia. (©NTB)

Fakta om den siste utviklingen i Irak
* Den væpnede sunni-islamistiske gruppen ISIL (Den islamske staten i Irak og Levanten) har tatt kontroll over en rekke byer i Nord-Irak, blant dem millionbyen Mosul, som ble erobret 10. juni.

* ISILs fremmarsj har smeltet sammen med et bredere sunniopprør mot det sjiadominerte styret til Iran-støttede statsminister Nuri al-Maliki, mener analytikere

* Regjeringsstyrkene får nå støtte av mer og mindre frivillig rekruttert sjiamilits.

* Ved valget i april fikk Malikis blokk klart flest stemmer.

* Maliki anklages for å marginalisere sunniaraberne, som satt med makten under Saddam Husseins styre fram til 2003. Malikis forsøk på å styrke sentralmakten har dessuten bidratt til å kjølne forholdet til kurderne, som forsøker å styrke sitt selvstyre.

* Sjiamuslimske arabere utgjør 60 prosent av befolkningen og er hovedsakelig bosatt fra Bagdad og sørover. Sunnimuslimske arabere utgjør 20 prosent og er hovedsakelig bosatt nord og vest for Bagdad. Kurderne utgjør 15 prosent og er bosatt i nordøst. Flertallet av kurderne er også sunnimuslimer.

* Kurderne har benyttet ISILs frammarsj til å ta kontroll over Kirkuk og det oljerike området rundt byen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere