- Israel begår folkemord på Gazastripen

FLYKTER: Palestinere løper etter det som skal ha vært et israelsk angrep i Gaza by 9.juli.

FLYKTER: Palestinere løper etter det som skal ha vært et israelsk angrep i Gaza by 9.juli. Foto: Stringer (Reuters)

Blodet flyter på Gazastripen og Palestinas president anklager Israel for folkemord.

09.07.14 23:27

Palestinas president Mahmoud Abbas anklager Israel for å begå folkemord mot palestinere under den pågående militæroperasjonen på Gazastripen.

Til nå er 43 personer drept i bombardementene tirsdag og onsdag, ifølge palestinske helsearbeidere.

– Det er folkemord. Drap på hele familier er folkemord begått av Israel mot vårt palestinske folk, sa Abbas da han onsdag deltok på et krisemøte for palestinske ledere i Ramallah på Vestbredden.

MØTE MED TENÅRING: Palestinas president Mahmoud Abbas møtte mandag tenåringen Tariq Khudair i Ramallah etter at 15-åringen ble løslatt fra varetekt. Foto: Mohamad Torokman (Reuters)


Helsepersonell fortviler

Palestinske kirurger på Gazastripen fortviler over at flere titall personer er drept etter knapt to døgn med israelske luftangrep.

- Vi har bestemt oss for å ytterligere trappe opp angrepene mot Hamas og andre terrororganisasjoner på Gazastripen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu onsdag.

I minst fire av angrepene var alle ofrene kvinner og barn, opplyser palestinsk helsepersonell til nyhetsbyrået AFP. I alt 43 personer var onsdag ettermiddag drept i bombardementene. Blant de 22 som hittil var drept onsdag, var 15 kvinner og barn, ifølge kildene. Over 370 personer var såret.

Uventet opptrapping

Konflikten har eskalert i et tempo som overrasker forskerne.

- Partene er fanget i en krigsdynamikk, sier Marte Heian-Engdal, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Oslo.

Hun synes det er vanskelig å forstå den dramatiske eskaleringen av konflikten de siste dagene. For ingen av partene har noe å tjene på en ny storkonflikt. I stedet vil den ramme sivile palestinere hardt, noe som fort vil bli uspiselig for verdenssamfunnet, framholder hun overfor NTB.

Heller ikke kommandørkaptein Per Christian Gundersen ved Forsvarets Høgskole tror partene har ønsket at konflikten skal eskalere.

- Slike konflikter har egen dynamikk. Det er typisk Israel å straffe palestinerne kollektivt. De bruker tunge midler, noe som fungerer ganske dårlig. Palestinerne reagerer, så kommer videoer av israelske soldater som banker opp palestinere, og så er man i gang, sier Gundersen til NTB.

FLERE DREPT: De israelske luftangrepene mot Gazastripen har allerede tatt livet av flere sivile, blant annet to brødre på 12 og 13 år, ifølge palestinsk helsepersonell. Her løper palestinere vekk fra et område som er rammet av et israelsk angrep 9. juli. Foto: Stringer (Reuters)


Over 30 drept

På Shifa-sykehuset i Gaza by må kirurgene jobbe på spreng for å behandle de mange sårede. I tillegg mangler det FN-drevne sykehuset helt elementært utstyr, som bedøvelse og hansker.

- 33 personer er drept siden natt til onsdag, blant dem både sivile menn, kvinner og barn, opplyser kirurgen Sobhi Skaik til NTB på telefon fra Gaza by.

Skaik har jobbet ved sykehuset i over 15 år, men beskriver de siste israelske angrepene som det verste han har opplevd.

- Det er ubegripelig hvor mange sivile som har blitt såret og drept. Det er begynnelsen på en ny krig, sier han.

Gilbert fikk nei

Den norske legen Mads Gilbert er blant dem som gjerne skulle stått side om side med Skaik ved operasjonsbordet, men FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNWRA) sier nei. Situasjonen er for farlig. Fredag kom han tilbake til Norge etter å ha jobbet ved sykehuset i tre uker.

- Jeg har aldri sett det offentlige helsevesenet så ekstremt nedslitt og med så dårlig kapasitet. Det er en dyp krise i det offentlige helsevesenet i Gaza på grunn av den israelske blokaden, sier han til NTB.

Raketter mot Haifa

Israel begrunner de voldsomme angrepene med at de er nødt til å stanse de palestinske rakettangrepene.

Tirsdag kveld avfyrte Hamas' væpnede fløy rundt 40 raketter, og mange av dem traff Israels tettest befolkede områder utenfor byene Tel Aviv og Jerusalem.

Onsdag meldte israelske medier at to raketter også hadde landet i sjøen ved byen Haifa nord i Israel. Haifa ligger 165 kilometer nord for Gazastripen, og dersom meldingene stemmer, vil dette være den lengste distansen en rakett fra Gaza noensinne har tilbakelagt.

«Operation Protective Edge»

Ifølge talsmann for det israelske forsvaret, Peter Lerner, vil angrepene fortsette til Israel er sikker på at Hamas ikke har flere våpen.

På spørsmål fra NTB om militæraksjonen «Operation Protective Edge» vil bli like blodig som offensiven i desember 2012, svarer han:

- Vi har større utfordringer i dag. Hamas har flere raketter enn i 2012, og disse er både mer presise og mer vidtrekkende, sier Lerner, som hevder at Hamas sitter på flere hundre slike raketter.

Tenåringsdrap

Rakettangrepene fra Gazastripen ble trappet kraftig opp etter at en palestinsk 16-åring ble bortført i Øst-Jerusalem og drept av ytterliggående israelere.

Drapet antas å ha vært en hevn for de tre israelske tenåringene som ble drept på den israelskokkuperte Vestbredden tidligere i juni.

En amerikansk etterforskningskilde opplyste onsdag at de tre israelerne ble skutt minst ti ganger av et våpen med lyddemper. Lyden skal ha blitt fanget opp på opptaket som ble gjort da en av ungdommene ringte inn en nødsamtale kort tid etter kidnappingen.

At det ble brukt lyddemper, har fått etterforskerne til å anta at drapene var planlagt. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.