*Nettavisen* Nyheter.

- Israel har rett til å aksjonere

Foto: LUKE MACGREGOR (Reuters)

Debatten raser etter det israelske konvoiangrepet. Hva mener du om det dødelige angrepet?

31.05.10 23:55

Etter at israelske styrket bordet et skip med humanitær last og hjelp om bord natt til mandag, har reaksjonene fra hele verden rullet over Israel.

Du kan diskutere angrepet på konvoien her!

- Uakseptabelt
Her hjemme i Norge har både statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Jonas Gahr Støre omtalt hendelsen som uakseptabel. I tillegg har flere land valgt å fordømme de israelske handlingene.

Så langt er det Storbritannia som er mildest i sin kritikk, mens USA avventer flere fakta i saken.

I Nettavisens leserforum er både temperaturen og takhøyden stor, og mange mener Israel begår kraftig overtramp og bryter internasjonale lover. Andre mener Israel har rett til å forsvare seg mot bevæpnede sivile.

- Må kunne forsvare seg
- Israel er i sin fulle rett til å forsvare sitt land. Jeg støtter Israels handlemåte 100%. Hamas må selv ta ansvaret for at de israelske soldatene så seg nødt til å ty til våpen for å forsvare seg, skriver «Allan».

«Knut» er langt ifra enig.

- Israel har ikke en gang rett til marken de bygger staten sin på. De har ranet den fra andre fordi de «trengte den mer», skriver han.

«Vidar» mener derimot at det hele er en pr-jippo iscenesatt for å sverte Israels omdømme.

- Det mest skremmende med denne saken er hvor lite kritisk media er. (..) Hele denne saken er laget fra bunn av for å stille Israel i et dårlig lys. Det er en kynisk PR jippo fra Hamas' støttespillere for å fremskaffe sympati. Disse lederene har sendt blåøyde tullinger fra vesten inn som offerlam for å få en god PR sak. Alle viste at Israel ville stoppe disse skipene. Og folkene om bord var klare til å møte dem, slik at konfrontasjon oppstår, og filmene kan sendes ut på nettet og Israel angripes av refleks av de vanlige mediene, skriver han.

Minst 19 mennesker ble drept da israelske elitesoldater bordet et skip med 500 mennesker om bord natt til mandag. Skipet var en del av en nødhjelpskonvoi som skulle frakte 10.000 tonn med nødhjelp til Gazastripen.

Uenige om hendelsesforløpet
Israel hadde i forkant av bordingen advart Free Gaza Movement, som er bevegelsen som organiserte nødhjelpskonvoien, mot å krysse den israelske grensen.

Israel hevder også at elitesoldatene ble beskutt, samt angrepet med kniver og klubber da de bordet skipene. Aktivistene sier derimot at elitesoldatene åpnet ild idet de bordet skipene i internasjonalt farvann, 65 kilometer utenfor Gaza.

Du kan diskutere angrepet på konvoien her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.