*Nettavisen* Nyheter.

- Israel vil granske angrep på Gaza-konvoi

Foto: STRINGER/TURKEY (Reuters)

Vil granske angrepet på Gaza-konvoien der ni personer ble drept.

08.06.10 07:43

Israels forsvarsminister Ehud Barak opplyste mandag at de vil granske det dødelige angrepet på Gaza-konvoien Mavi Marmara for en uke siden, og at de også vil se på andre måter å utføre sin blokade av Gazastripen, melder Reuters.

Generaler skal granske

Kunngjøringen kom som et svar på et mistillitsforslag fremmet av opposisjonspartiene i Israel som var mot angrepet, og en dag etter at Israel avviste FNs generalsekretær Ban Ki-moons ønske om en internasjonal granskning av angrepet.

Det israelske forsvaret presenterte sent mandag kveld medlemmene av kommisjonen som skal granske aksjonen mot Gaza-konvoien som kostet ni personer livet.

Gruppen som skal ledes av Giora Eiland, general i reservestyrken, skal granske hendelsen og «trekke lærdommer av den», heter det i en uttalelse. I tillegg til Eiland skal gruppen bestå av to andre generaler i reservestyrke, en oberst i marinereservestyrken og en tjenestemann i forsvarsdepartementet.

Kommisjonen skal komme fram til sine konklusjoner innen 4. juli.

- Bare én trenger humanitær hjelp

Forsvarsminister Ehud Barak erkjente mandag at de israelske spesialstyrkenes angrep på skipet «ikke hadde det resultatet vi ønsket», men han understrekte at landet må ta i bruk ekstraordinære midler for å forsvare seg.

- Dette er ikke Canada, det er ikke Finland, sa han, og beskrev hvordan Israel ble truet av Hamas i Gaza, Hizbollah i Libanon og Iran.

Forsvarsministeren hevdet også at Gaza ikke trengte den hjelpen som konvoien var på vei med.

- I Gaza er det 1,5 millioner mennesker. Bare én av dem har virkelig behov for humanitær hjelp, sa han og refererte til den israelske soldaten Gilad Shalit, som Hamas har holdt fengslet siden 2006.

Mykere blokade

Regjeringskilder i Israel har også tidligere antydet at myndighetene kan komme til å lette noe på den omstridte Gaza-blokaden, men hva dette innebærer er foreløpig ikke kjent.

Ban Ki-moon sa lørdag at han ville ha en internasjonal gransking av den dødelige bordingen av nødhjelpsskipet, og i helgen drøftet en rekke medlemmer av den israelske regjeringen de forskjellige alternativene for å utrede hva som skjedde da ni aktivister ble drept.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.