*Nettavisen* Nyheter.

- Ja, det er dyrt å være student

Foto: TV3 (TV3)

Økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim forteller deg hvordan du unngår å havne i pengetrøbbel når du studerer.

06.02.12 20:23

(SIDE2): Kredittkort og bindingstider kan være med på å ødelegge din økonomi.

Les artikler om studier og karriere på
Side2s utdanningsspesial: Drømmefabrikken

Dyrt
- Studenter har veldig enkel økonomi med få faste ugifter, men du bør uten tvil sette opp et budsjett, sier Hallgeir Kvadsheim til Side2.

Siviløkonomen er en av programlederne i TV3-programmet «Luksusfellen», og han arbeider også som økonomijournalist i Dagbladet.

- «Luksusfellen» får en del hendvendelser av studenter som sliter med pengebruken, men generelt er inntrykket mitt at de får det til, sier Hallgeir om studenter og deres økonomi.

- Men ja, det er dyrt å være student i forhold til hvordan det var for fem-ti år siden.

Økonomen forklarer at den generelle prisveksten ikke tar hensyn til fattige studenter og alt koster mer enn før. Studenter har muligens noen studentrabatter de kan dra nytte av, men allikvel får de ikke studentrabatt i for eksempel matbutikken eller på konsertbilletter.

Generelle utgifter som mat og fritidsaktiviteter vil derfor ta en større del av budsjettet for en student som har mindre penger å bruke i forhold til en som er i fulltidsjobb.

Les også:

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Lag budsjett
De fleste studenter tar opp lån og stipend av Lånekassen for å få råd til utdanning. Da får man utbetalt et fast beløp hver måned, samt et større beløp ved semesterstart i januar og august. I løpet av vårsemesteret får man utbetalt total 45.400 kroner av Lånekassen. På seks måneder utgjør dette et månedsbudsjett på 7566 kroner.

Hallgeir forklarer at det er lurt å sette opp et budsjett samtidig som det er en god læreprosess.

- Det er viktig å komme tidlig i gang. Det kan være lett å miste kontroll i begynnelsen fordi man får utbetalt en større sum. Sett opp et budsjett for de neste to, tre månedene. Dette budsjettet bør inneholde omkring seks-syv punkter der husleie, mat og drikke, mobiltelefon og eventuelle fritidsaktiviter er noen av de faste utgiftspostene, tipser han.

Hallgeir anbefaler også at du har to kontoer - en konto hvor du får inn studielån og eventuell jobbinntekt, og en konto nummer to som fungerer som brukskonto.

På konto nummer to setter du inn det du tror du kommer til å bruke i den måneden. Det som eventuelt blir til overs i budsjetter lar du stå som sparing på konto nummer én.

Hvilke yrker passer du best til?
Ta karrieretesten her.

Tar mye penger
Husleie er naturlig nok en av de største utgiftspostene. Det å leie bolig, spesielt på det private leiemarkedet, er dyrt for mange.

- Gjennomsnittspris for månedlig husleie er 4500 kroner for student, men dette avhenger selvfølgelig av hvor man bor og om man leier privat eller bor i studentbolig, forteller Hallgeir.

- Med den leieprisen er det uansett ikke mye igjen av de drøyt 7000 man får i måneden av Lånekassen, og da må man skaffe seg en deltidsjobb eller få hjelp hjemmefra for å klare seg.

Føler du at en deltidsjobb vil ta for mye tid mens du studerer kan det være en god ide å bruke sommeren til å tjene penger. Det du sparer opp kan du dermed bruke de neste månedene når skolen har begynt.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

En av de største økonomifellene for studenter er kredittkortene, men det finnes også andre fristelser hvor man bør tenke seg om to ganger før man takker ja.

- Mange kredittkort har en relativt lav ramme med fem-titusen kroner, men dette er likevel nok for å komme bakpå med økonomien. Å knytte seg til faste utgifter kan være vanskelig å komme ut av, forklarer økonomen.

Dette gjelder også bindingstider på blant annet helse- og treningsstudioer. Ett eksempel er om du binder deg til et bestemt treningssenter for en viss periode. Skulle du i denne perioden bestemme deg for å flytte, kan mange penger være tapt.

- Sjekk ut hvilke muligheter du har for å ta med deg abonnementet om du for eksempel skulle flytte før du signerer på noe, tipser Hallgeir.

Les også:

Har du spørsmål om karriere og utdanning?
Spør karriererådgiveren her.


Mye lån?
Mange som studerer er bekymret over at studielånet stadig øker, og at høyere og mer utdanning vil gi dem enda mer lån. Men det er ingen grunn for bekymring.

- Ta utdanning og få studielån. Det er ingen fare for å «få for mye» studielån hvis du har behov for dette når du utdanner deg, mener pengeeksperten.

Samtidig råder han deg til å bruke de pengene du måtte ha til overs fra studietiden til å investere i fremtiden.

- Ikke bruk det du eventuelt har fått spart opp til å betale store avdrag til Lånekassen med en gang du er ferdig med studiene. Spar på disse pengene og bruk de for eksempel som egenkapital til å kjøpe egen bolig. Disse pengene vil telle veldig positivt når du skal til banken for å søke lån, sier økonomen til Side2.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag