RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Ja, fredsprisen var velfortjent

Foto: GEORGES GOBET (Afp)
Sist oppdatert:
EU har sørget for fred og demokrati i Europa, men Unionen blir også stadig mer relevant i en verden i endring.

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): EU har sørget for fred og demokrati i Europa, men Unionen blir også stadig mer relevant i en verden i endring, mener kommisjonspresident José Manuel Barroso.

- Ja, jeg mener den var velfortjent, sier Barroso om årets fredspris.

- Krig og konflikt i Europa er nå utenkelig på grunn av EU. For det andre har vi vist at kravet om demokrati må være konstant, sier han til NTB.

Det er en stolt Barroso som sammen med EU-president Herman Van Rompuy står på podiet i Oslo rådhus og holder nobelforedraget mandag.

I salen sitter en rekke av EUs stats- og regjeringssjefer, men det er de to presidentene som sammen med Martin Schulz fra EU-parlamentet tar imot prisen på vegne av EU og Unionens 500 millioner innbyggere.

Fredsprisen har lenge vært en drøm, har EU-veteranen tidligere sagt.

Demokrati
Barroso peker blant annet på betydningen EU hadde for demokratiseringen av hans eget hjemland, Portugal.

- Jeg var 18 år gammel da det skjedde en demokratisk revolusjon i Portugal. For mitt land var det avgjørende å bli en del av Europa for å befeste demokratiet, sier han og mener EU brakte med seg kulturell åpenhet og sosiale fremskritt for portugiserne.

Unionen må også i fremtiden tuftes på prinsipper om frihet og solidaritet, understreker kommisjonspresidenten.

Maktfaktor
- Fremtiden til EU er mer integrasjon. Ved starten på det 21. århundret forstår medlemsstatene at de har større muligheter til å påvirke den globale dagsordenen dersom de står sammen og arbeider gjennom de europeiske institusjonene, sier han.

Mens et land med 10 eller 15 millioner innbyggere kunne være en maktfaktor i verden i forrige århundre, står til og med de største europeiske landene i dag i fare for å bli irrelevante mellom globale giganter, mener lederen for EUs «regjering».

- EU har det avgjørende volumet til å beskytte verdiene våre og fremme interessene våre, sier han.

Norge
Ikke-medlemslandet Norge står utenfor Barrosos visjoner om et sterkt og relevant Europa. Men forholdet mellom Norge og EU kaller Barroso solid. Og det har stor verdi for begge sider, bedyrer han.

- Norge er både «utenfor og innenfor EU». Jeg mener avtalen i det store og det hele har sikret norske interesser og verdier, sier han om EØS-samarbeidet.

Kommisjonenes president påpeker også at EU og Norge har felles interesser på flere områder.

- Vi arbeider side ved side i flere saker, som ved krisehåndtering, kamp mot klimaendringer og for utvikling i verden.

Kontrovers
Årets fredsprisvinner er kontroversiell, ikke minst på grunn av den økonomiske krisen Unionen opplever. Nedskjæringer, arbeidsledighet og krisepakker har ført med seg sosial uro og opptøyer flere steder og satt medlemsland opp mot hverandre.

- Fredsprisen er en sterk påminnelse om hva som gjør EU så spesiell og hvorfor Unionen bør verdsettes. Det er en anerkjennelse av tidligere bragder, men også en stor oppmuntring og ansporing for fremtiden, sier Barroso og mener prisen kan bidra til å «fullføre og forbedre det europeiske prosjektet».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere