Gå til sidens hovedinnhold

- Ja til fett, og ja til karbohydrater

Nye kostråd vil fokusere på matens kvalitet.

(SIDE2): I 2013 kommer det nye, fellesnordiske kostholdsråd, men arbeidet med rådene er allerede godt i gang.

Å velge riktig
De nye kostholdsrådene kommer til å ligne mye på de gjeldende norske rådene som ble publisert i 2011, men noen justeringer vil det bli. I dag ble noen oppdateringer sluppet i Sverige og professor May-Lis Hellenius er en av over hundre forskere som deltar i utviklingen av de nye rådene.

- Ja til fett, men til riktig fett. Ja til karbohydrater, men til riktige karbohydrater, sier Hellenius til Aftonbladet.

- Vi trenger ikke å være redde for hverken fett eller karbohydrater så lenge vi velger riktig. Istedet må vi være kvalitetsbevisste og i de nye kostrådene ønsker man å rette større fokus på å velge maten som gir deg det sunne fettet og de nyttige karbohydratene, forklarer hun.

Forskeren påpeker at mange får i seg for lite av flerumettet fett og de gode karbohydratene, og at folk må bli mer bevisst på å styre unna produkter med mye mettet fett og transfett, samt raske karbohydrater som sukker.

Hun sier man heller bør velge det sunne fettet som du finner i vegetabilske oljer som for eksempel olivenolje og rapsolje. Mandler, avokado og fet fisk er også gode fettkilder.

Ikke farlig med brød og pasta
De gode karbohydratene får du fra blant annet frukt, grønnsaker, bær, linser, bønner og erter. Disse karbohydratene inneholder masse vitaminer, fiber og antioksidanter.

Du kan fint også spise brød uten å få dårlig samvittighet, men velg da rugbrød og fullkornsbrød med hele korn, råder professoren.

Pasta, ris og poteter har fått et noe dårlig rykte de siste årene, noe Hellenius mener er ufortjent.

- Pasta har kommet i dårlig lys, men fullkornspasta og pasta med mye protein er gode produkter. Problemer er at man spiser for store porsjoner. Det finnes plass til disse matvarene så lenge man klarer å begrense seg, understreker hun.

Eksperten anbefaler også å kutte ned inntaket av fete meieriprodukter.

Egne råd til spesielle grupper
De nye kostholdsrådene vil blant annet inneholde egne råd til gravide, ammende og eldre. Dette er grupper med litt andre ernæringsbehov enn resten av befolkningen, og mer spesialiserte råd kan bidra til bedre helse hos disse gruppene.

Det er også forventet at det vil komme anbefalinger med økt inntak av vitamin D og selen blant voksne.

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget