*Nettavisen* Nyheter.

- «Jævla boler»

Foto: Silje Bjørnstad (Nettavisen)

Fredrik Aasgaard fikk slengt skjellsord etter seg på gaten. Han og andre styrkeløftere irriterer seg over dopingfordommer.

14.07.12 11:13

(SIDE2) BJØLSENHALLEN: - Folk tror de vet alt, sier Fredrik Aasgaard (27) til Side2.

Følg Side2 på Facebook – klikk her!

Blir testet
«Sterk, blid og dopingfri!». Det er slagordet til styrkeløftklubben, som blant andre Fredrik og Roald Undlien (30), er medlem i. Gutta har trent styrke i flere år, men de opplever stadig at folk er skeptisk til idretten de er aktive i, på grunn av rykter om doping og anabole steroider.

Side2 treffer styrkeløfterne i Bjølsenhallen i Oslo, der klubben har treningslokale.

- Det vil alltid være noen i alle idretter som ødelegger for andre, men at alle doper seg, eller at det ikke er utbredt testing i styrkeløft, er fullstendig feil, sier Roald til Side2.

- Mange vet for eksempel ikke helt forskjellen på idretten styrkeløft versus vektløfting, og dette kan nok påvirke. Hvis man for eksempel hører om noen som er «dopingtatt» i den ene sporten så blir fort begge grenene mistenkt fordi de er sterke, forklarer han videre.

Mangel på respekt?
Også Fredrik mener det er synd at folk dømmer andre uten å vite fakta.

- Mange opplever nok en del blikk og kommentarer på grunn av sin størrelse. Har du muskler- eller er litt større enn andre, så tror folk automatisk at du går på anabole steroider eller lignende. Jeg har blant annet fått «jævla boler» slengt etter meg på Karl Johan for noen år tilbake. Jeg må innrømme jeg ble ganske paff, sier Fredrik til Side2.

- Det er både trist og frustrerende, og faktisk litt fascinerende hvordan folk uttaler seg så mye om saker de ikke vet noen ting om, og ikke minst den mangelen på respekt for andre mennesker. Dette gjelder ikke bare med tanke på oss som trener styrke, men også i mange andre sammenhenger. Hvorfor er det så sosialt aksepetert å rakke ned på andre? spør han.

Mer fra Side2. no: Besøk forsiden

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje Bjørnstad

Det er ingen tvil om at styrketrening er veldig i vinden i Norge for tiden, og styrkeløftgutta har inntrykk av at folk er interessert i å lære mer om denne treningsformen. Dette opplever de som positivt, men de mener også det er viktig å få frem at idretten skal foregå i et dopingfritt miljø.

- For oss er det viktig å kvitte seg med det stempelet, eller i hvert fall at folk slutter å sette oss i bås bare fordi man har muskler, sier de.

De treningsglade gutta forteller at det virker som folk automatisk tror andre er dopa om man løfter tungt, fordi de kanskje har sett eller hørt om en person som tar noe på det lokale treningssenteret.

- Man får ofte litt oppmerksomhet hvis man løfter «litt tyngre enn snittet». Går man samtidig i en litt tettsittende t-skjorte eller singlet blir man gjerne møtt med enda flere fordommer, sier Fredrik.

Antidoping-kontrakt
Det er ikke bare guttene som blir møtt med spørsmål når de sier de er styrkeløftere.

27 år gamle Anne Marie Hveding er daglig leder i Oslo Styrkeløftklubb. Hun begynte med styrkeløft for to år siden, og bekrefter at også jenter blir møtt med fordommer.

- Ofte så blir man fremstilt feil og folk får feil oppfatning av den idretten vi holder på med. Folk tror at vi er slik det blir fremstilit på TV. Ser de noen som løfter tungt og ser bola ut på et arrangement som blir vist på TV så virker det som mange tror at alle er slik, forteller hun til Side2.

Anne Marie forklarer at medlemmer som ønsker å konkurrere må signere en antidopingkontrakt fra Antidoping Norge. Lederen påpeker at medlemmene blir regelmessig testet og at bruk av ulovlige preparater ikke tolereres på noen som helst måte.

Handler om helsa
Fredrik tror mye av problematikken handler om uvitenhet når man snakker om doping.

- Hadde folk tatt seg bedre tid til å tilegne seg ordentlig kunnskap om både kosthold og trening ville flere erfart og innsett hva som faktisk er mulig å oppnå uten bruk av dopingmidler. Det er liten tvil om at det er mye kroppspress i samfunnet, sier han.

- Man blir bombardert med modeller på plakater, i filmer eller på stranda om sommeren. Ofte ønsker man seg raske løsninger og da kan det fort bli snakk om dopingi sammenheng med trening.

27-åringen får støtte av Martin Norum, som er faglig ansvarlig i Akademiet For Personlig Trening, og som selv er utdannet PT. Han tar sterk avstand fra doping og sier at folk må slutte å mistenke andre på grunn av gode resultater.

- Trening skal fungere helsefremmende. Så fort du bruker anabole steroider har du mistet helseaspektet med trening fullstendig, sier Martin til Side2.

- Folk bør slutte å mistenke mennesker som har gode resultater. Hold tankene dine for deg selv. Du vet overhodet ingenting om hvor mye innsats, dedikasjon og viljestyrke relatert til trening, kosthold og en rekke andre faktorer som ligger bak. At noen har bedre resultater enn deg er ikke synonymt med at de bruker farmasøytiske preparater for å komme dit, fortsetter han.

Den personlige treneren er klar på at man kan oppnå gode resultater uten bruk av ulovlige stoffer.

- Du kan få ekstremt gode resultater uten å utsette seg selv for unødvendig risiko. Veien dit er litt lenger, men med kontinuerlig, smart og hardt arbeid er det meste oppnåelig. Sannsynligvis vil du også sitte med en bedre smak av resultatene du oppnår dersom du har gjort det på en naturlig måte, forklarer Martin.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Silje Bjørnstad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag