RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jagland, dette var unødvendig!

Foto: THOMAS PETER (REUTERS)
Sist oppdatert:
Thorbjørn Jagland brukte talen i Oslo rådhus til å rettferdiggjøre tildelingen.

OSLO RÅDHUS (Nettavisen): Leder for Nobelkomiteen Thorbjørn Jagland åpnet seremonien med sin tale hvor han på stakkato engelsk forsøkte å rettferdiggjøre tildelingen av Nobels fredspris til president Barack Obama.

Leder for Kristelig Folkeparti, Dagfinn Høybråten, mener Jagland gikk altfor langt i å forsvare Nobelkomiteens begrunnelse.

- Jeg synes nok at den første talen var mer et forsvar. Jeg synes det var unødvendig, og jeg synes prisutdelingen står seg, og at vi ikke trengte et så stort advokatur som vi fikk, sier Høybråten til Nettavisen.

- Følte at han måtte
Direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt (NUPI), Jan Egeland, mener forsvarstalen fra Jagland var berettiget.

- Jagland, naturlig nok, følte at han måtte liste opp hvorfor Obama fikk prisen, sier Egeland til Nettavisen.

Til tross for at Obamas tale fra noen hold også ble oppfattet som en forsvarstale, så får han mye skryt for sin ærlighet.

- Det er ikke å komme bort fra at det også var en forsvarstale for hvorfor han mener det er nødvendig å gå til krig i Afghanistan, men også en prinsipiell drøfting av hva man har lov til å gjøre i krig og hva man ikke har lov til å gjøre i krig. Det viktigste er at man skal bruke alle virkemidler som er nødvendig for å unngå å komme i en situasjon med krig, sier miljøvern- og utviklingsminister Erik Solheim til Nettavisen.

Takket ikke Norge
Da Obama innledet talen i Oslo rådhus, takket han kongefamilien, Nobelkomiteen og det amerikanske folk, samt resten av befolkningen i verden. Han nevnte derimot ikke nordmenn med ett ord, og var trolig mer opptatt av å appellere til folket på hjemmebane enn det norske publikummet.

- Dette var ikke en tale først og fremst til det norske sosialdemokratiet. Dette var en tale til USA og verden. Dette gjør prisen så spennende, og det gjør prisen så kontroversiell at det er en utøvende politiker med alle sine dilemmaer som snakker, sier NUPI-direktøren.

Egeland karakteriserer talen som modig, ærlig og viktig fordi Obama tok opp dilemmaet med å kjempe for fred på en side, men samtidig å måtte forholde seg til realpolitikk på den annen side.

- Det han gjør er å diskutere med oss dilemmaene han har som utøvende politiker. Det er det nye med denne prisen. Dette er ikke en aktivist på et avgrenset felt, som skal takkes av for strålende innsats. Dette er øverstkommanderende i verdens viktigste nasjon.

- En av de viktigste talene
- Dette er en mann som holder store viktige taler hele tiden. Dette var en av de viktigste. Både for ham i USA, og for ham overfor allierte, og for ham overfor verden. Og det han blant annet sa var: Hør her, jeg kommer til å bruke både gulrot og pisk for å fremme fred og sikkerhet, sier Egeland.

Solheim påpeker viktigheten av at Obama ikke bare innfrir løftene på hjemmebane, men også ute i verden.

- Jeg håper inderlig at Obama ikke ender opp som en president som president Lyndon B. Johnson som hadde fantastisk reform på hjemmebane, men bestyrte mislykket krig i en annen del av verden, sier Solheim.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere