*Nettavisen* Nyheter.

- Jagland må gå

Foto: Heiko Junge (NTB Scanpix)

Tidspunktet for EUs fredspris overrasker i alle leirer, og kritikerne er ikke nådige.

13.10.12 15:25

Oslo (NTB-Anna Nesje): Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland må tåle knallhard kritikk, men får også ros for EU-prisen. Det mange er enige om, er at tidspunktet for tildelingen er høyst merkelig.

Oldebarnet til Alfred Nobels bror mener tildelingen av fredsprisen til EU ikke er i tråd med Nobels testamente.

– Vi ser i dag dramatisk politisk og økonomisk uro i Europa som delvis skyldes felles valuta, og dette fører til økende sosiale konflikter, sier Michael Nobel til Aftenposten.

I de kriserammede delene av EU er mange rett og slett rasende og skuffet, ikke minst i Hellas.

– Det gjør meg så sint, sier 69 år gamle Mariana Fotiou.

– Vi har en finanskrig gående, forstår de ikke det? Den eneste som vil få kampånden styrket av dette, er Merkel, sier hun.

– Vidunderlig
Tysklands regjeringssjef Angela Merkel kaller tildelingen av Nobels fredspris til EU «en vidunderlig avgjørelse».

– Det er en oppmuntring og forpliktelse samtidig, også for meg personlig. Nobelkomiteen hyller med dette ideen om europeisk enhet, sier Merkel.

I EU-parlamentet brøt det ut spontan applaus da nyheten ble kjent – men flere ristet også på hodet. EUs innenrikskommissær Cecilia Malmström sier mange er forbauset i Brussel.

– Jeg er veldig forbauset, det må jeg innrømme. Det finnes så utrolig mange modige mennesker og organisasjoner rundt om i verden som gjør fantastisk innsats, og som også hadde fortjent prisen. Jeg tror vi alle er stolte, men også overrasket, sa hun.

– Betalt for samarbeid
Mange er enig i Nobelkomiteens vurdering av EU som fredsbygger og koalisjonsskaper, men mener tidspunktet i beste fall er overraskende.

– EU er i dag mer konfliktskapende enn konfliktdempende, sier generalsekretær i Den norske Atlanterhavskomité Kate Hansen Bundt.

Tidligere NUPI-direktør Jan Egeland er blant de svært kritiske.

– At EU er Europas største fredsprosjekt etter annen verdenskrig, er jeg helt enig i, men jeg synes det er rart at det er det i 2012, sier Egeland til VG.

Den svenske professoren Peter Wallensteen mener i likhet med en rekke andre eksperter på fred og konflikter at Nobelkomiteen hadde langt verdigere kandidater å velge mellom.

– EU består av tjenestemenn som er høyt betalt for å få til samarbeid. Til sammenligning finnes det frivillige organisasjoner som jobber mot vold og korrupsjon, og som ofrer mye mer, sier Wallensteen.

Arne Strand, nestleder ved Chr. Michelsens Institutt, mener årets pris er en bortkastet pris. Nobelkomiteen burde gitt prisen til en kandidat som trenger langt mer støtte og oppmuntring enn EU, fremholder han.

– Jagland må gå
Det blir ingen fest på Fredshuset i Oslo i år, og rådet kommer ikke til å være med på å arrangere fakkeltog i forbindelse med at prisen skal deles ut, slik det gjorde i fjor. Daglig leder i Norges Fredsråd, Hedda Langemyr, er blant dem som mener at Thorbjørn Jagland bør trekke seg som leder av Nobelkomiteen.

– Det blir veldig tydelig at det verken sitter fredsforskere, fredsaktivister eller andre representanter for internasjonalt fredsarbeid i komiteen, sier Langemyr.

Hun får støtte av blant andre jussprofessor Eivind Smith, som mener Jaglands dobbeltrolle som komitéleder og leder av Europarådet er uakseptabel.

Flere EU-motstandere mener at Jagland og Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad regelrett har kuppet komiteen mens det var et åpent vindu: SVs komitémedlem og EU-motstander Ågot Valle var sykmeldt.

I det politiske miljøet her hjemme er reaksjonene temmelig forutsigbare: jo sterkere EU-motstand, desto større kritikk av fredsprisen til EU. Og statsministeren gratulerer, selv om han registrerer at det ikke er det siste årets innsats fra EU som har vært avgjørende for komiteen. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.