*Nettavisen* Nyheter.

- Jagland og co blir villedet av Lundestad

Geir Lundestad har fått mye kritikk, men også noe ros etter et kraftig oppgjør med Nobelkomiteen. Mange spør seg hvorfor han kom med kritikken bare fire dager før selve prisutdelingen, og dermed tok fokuset bort fra prisvinnerne. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)

Retter kritikk mot avtroppende nobeldirektør.

08.12.14 13:42

Den kjente fredsforskeren Johan Galtung mener avtroppende sekretær i Nobelkomiteen, Geir Lundestad, benytter seg av feil ekspertise når han gjennomgår og utreder kandidater til Nobels fredspris.

- De siste 50 årene har det vært et temmelig stort antall fredsforskere som er mer kvalifisert enn de historikerne Lundestad bruker. Det er litt underlig at han ikke har oppdaget dem, sier professor i fredsforskning, Johan Galtung, til Nettavisen.

- Men Lundestad oppgir ikke kildene han bruker. Det kan vel tenkes at han bruker fredsforskere, Galtung?

- Det er helt velkjent at han bruker historikere, der han selv hører hjemme. Fredsforskningsfaget kjenner jeg ganske godt til. Lundestad kjører på med gammeldags ekspertise, sier fredsforskeren.

Brannfakkel i helgen
Lundestad, som er professor i historie, kom med en brannfakkel i helgen. Lundestad mener tidligere statsministere og utenriksministere ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Komité-leder Thorbjørn Jagland er som kjent både tidligere utenriksminister og statsminister.

Galtung mener imidlertid ikke at det er komitémedlemmenes tidligere politiske stilling som er vesentlig i denne sammenheng.

- En tidligere statsminister og utenriksminister er ikke problematisk. Det er nok kompetente folk. Poenget er at det er en tidligere statsminister og utenriksminister i et NATO-land. Norge er en krigsnasjon, og som krigsnasjon var vi i første rekke til å drepe folk i Libya, sier Galtung og henviser til jagerflyoppdraget under NATO-aksjonen mot Muammar al-Gaddafi i 2011.

Galtung mener Nobelkomiteen er bundet opp mot norsk utenrikspolitikk, og derfor kvier seg over å dele ut prisen til kritikere av Norges allierte som USA, Storbritannia og Israel.

- Hvis de skulle ha fulgt Nobels testamente, måtte de ha gitt prisen til personer som er kritiske til Norges allierte. Men for å løse dette problemet, så gir de heller prisen til alle mulige ting, sier Galtung.

Klikk på bildet for å forstørre.

Nobelkomiteens leder Thorbjørn Jagland har vært taus etter kritikken fra Lundestad. Foto: Yuri Kadobnov (Afp)

- Villeder komiteen
Videre trekker han fram et eksempel på noen han mener innfrir kriteriene i Nobels testamente, men som likevel ikke har fått fredsprisen.

- Costa Rica hadde en president, José Figueres Ferrer, som i 1948 avskaffet armeen. En helt fantastisk ting. Han skulle hatt fredsprisen for lenge siden. Costa Rica er ett av 26 land som ikke har armeer - man kunne gitt en pris til denne foreningen av land uten armeer. Men det vil ikke Nobelkomiteen, for da vil alle si at Norge er for nedrustning, sier han.

- Det er ganske små øyer. Men ingen av dem er blitt angrepet. Det er litt interessant. Har du en armé, så vil det være en nabo som vil tenke: «Den armeen der, hvordan skal vi ta den?».

- Men dette kan ikke Nobelkomiteen noe om fordi de blir villedet av Lundestad og historikerne, sier Galtung.

- Forskjellige typer ekspertise
Lundestad er fullt opptatt med å ta imot fredsprisvinnerne, som ankommer Oslo mandag.

- Jeg kan ikke snakke med journalister nå, sa Lundestad da Nettavisen ringte mandag formiddag.

Tidligere har han uttalt følgende om Nobelinstituttets research av fredspriskandidater.

- Vi baserer oss på all tilgjengelig informasjon. Det kan være ekspertuttalelser, det kan også være avismateriale. Så det er et veldig sammensatt materiale som går inn i en sånn beslutning, sa Lundestad i et intervju med Brennpunkt NRK i 2012.

Lundestad kommenterer aldri hvilke eksperter han bruker i denne prosessen.

- Vi har forskjellige typer ekspertise, sa Lundestad.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Klikk på bildet for å forstørre.

Sosiolog og samfunnsforsker Johan Galtung. Foto: Morten Holm (NTB scanpix)


Rungende taushet
Nettavisen har vært i kontakt med en rekke politikere, nobelkomitémedlemmer, tidligere nobelkomitéleder, forskere og tidligere statsministre. Men svært få vil kommentere utspillet til Lundestad - to dager før fredsprisseremonien.

Årets fredsprisvinnere Malala Yousafzai og Kailash Satyarthi ankommer Oslo mandag ettermiddag. Galtung mener årets prisvinnere er verdig en pris, men kanskje ikke en fredspris.

Les også: Fredsprisvinnerens koffert kom ikke til Gardermoen

- Dette er to aldeles utmerkede mennesker, men de skulle ha fått en menneskerettighetspris. Dette dreier seg ikke om reduksjon av armeer eller forståelse mellom nasjoner. At prisen går til en indisk mann og en pakistansk jente betyr ikke at man får bedre forståelse mellom Pakistan og India, sier han.

Fredsprisen deles ut i Oslo rådhus 10. desember hvert år, som er dødsdagen til Alfred Nobel.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag