RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jaktet på norske jentebloggere

Blant tusenvis av bloggere skal Tor Johannes Helleland ha lett etter bilder av nakne og lettkledde jenter.

DRAMMEN (DT.no): Det kommer fram i en e-post-korrespondanse mellom Helleland og hackeren Einar Otto Stangvik som avslørte ham.

I vinter sendte Stangvik en post til Helleland. Her utgir Stangvik seg for å være en som også vil stjele bilder av lettkledde eller nakne damer. Han lurer på hvor han skal lete.

Tipset han får fra Helleland er at det kan være lurt å lete etter bilder ved å tråle jenter som blogger på bloggsamfunnet blogg.no.

– Av de bloggene som ikke er mest lest er det mange som legger ut sin vanlige e-post­adresse som kontaktadresse, skriver Helleland

Han skriver videre at det er mange forsøk som ikke fører fram, men at han på daværende tidspunkt hadde brutt seg inn på tre e-postkontoer som tilhører bloggere. På én av kontoene påstår Helleland at «det var noe i».

LES OGSÅ: Bystyrererepresentant innrømmer hacking

LES OGSÅ: Trodde ikke det var en av hans egne

350.000 blogger

Stangvik bekrefter overfor Drammens Tidende at ett av ofrene han har identifisert ble funnet gjennom bloggportalen. I tillegg til de fire som er identifisert, har han også sendt bilder av fem-sju uidentifiserte jenter til politiet.

Det betyr at omfanget av saken kan være større enn først antatt. Blogg.no har i dag rundt 1,5 millioner blogger liggende ute. Av disse er i overkant av 350.000 registrert på kvinner i alderen 18–21 år, opplyser administrerende direktør Kjetil Manheim.

Han sier at de i kjølvannet av denne saken ikke har fått noen henvendelser, men at metoden ikke er ukjent for dem.

LES OGSÅ: Jente (19): – Ble overvåket av Helleland

– Vær forsiktig

– Derfor er vårt råd til alle våre brukere at de ikke skal oppgi sin personlige e-postadresse på bloggen sin. Man må alltid være forsiktig med hvilken personlig informasjon man publiserer, sier Manheim.

Direktøren understreker at bilder Helleland senere har publisert på ulike nettsteder ikke er hentet fra jentenes blogger.

– Bilder av en slik karakter tillates ikke. Uten at jeg kjenner saken, er det nærliggende å tro at han har benyttet bloggene til å finne adresser og informasjon for å bryte seg inn på jentenes e-postkontoer, sier Manheim.

Etter at VG Helg første gang skrev om saken lørdag, har Einar Otto Stangvik fått henvendelser fra flere jenter som mistenker at de kan være offer for Hellelands bildemisbruk.

– Det er flere enn to, mer vil jeg ikke si. Jeg forsøker å bistå der jeg kan, men utover å rådføre er det ikke så mye jeg kan bidra med. Dette burde nå utelukkende være en politisak, sier Stangvik.

Tor Johannes Helleland er sykmeldt og var derfor utilgjengelig for kommentar i går.

LES OGSÅ: Slik avslørte hackeren lokalpolitikeren

Ikke ferdig med materialet

Politiet er foreløpig ikke ferdige med gjennomgangen av materialet de har fått fra hackeren Einar Otto Stangvik.

Og etter det Drammens Tidende erfarer, har politiet så langt heller ikke fått tilgang til Tor Johannes Hellelands egne datamaskiner.

– Materialet vi har så langt, stammer fra denne hackeren. Og foreløpig har vi ikke fått gjennomført noe formelt avhør av politikeren, sier politiinspektør Per Morten Sending til Drammens Tidende i går kveld.

– Vi undersøker hva slags bilder som skal være stjålet og spredt på nettet. Vi ser også på når bildene er tatt, hvem som har tatt dem, hvor de er tatt og hvor gamle jentene på bildene er, fortsetter politiinspektøren.

Dersom noen av jentene var under 18 år på det tidspunktet nakenbildene ble distribuert, kan Helleland bli siktet for kriminalitet mot mindreårige barn.

Politiet er åpne på at de ikke har fullstendig oversikt over omfang og innhold. Derfor kan de heller ikke si noe om hva slags straff Helleland risikerer.

– Siden vi ikke har full oversikt, er det umulig å si noe om strafferammer, sier Sending

– Ikke formelt siktet

Politiet vil snakke med Helleland så raskt så mulig. Sending opplyser også at politiet vil avhøre jentene de allerede nå vet skal ha blitt utsatt for Hellelands dataovergrep.

– Tirsdag snakket vi mye med Høyre, og fikk mye god informasjon fra dem. Blant annet kontaktinformasjon til noen av disse jentene. Utover det gjennomfører vi en tradisjonell etterforskning av saken, sier Sending.

I tillegg til en rekke avhør, vil det normalt sett blant annet innebære gjennomgang av Hellelands bolig, datamaskiner og telefoner. Politiet vil trolig også følge Hellelands elektroniske spor ute på internettet.

Foreløpig er Helleland ikke formelt siktet for noen kriminelle handlinger.

Denne saken er levert av DT.no.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere