- Japan undervurderte tsunamifaren

Foto: HO (Reuters)

- Japan undervurderte faren for at en tsunamibølge skulle ramme atomkraftverket ved stillehavskysten, konkluderer IAEA.

03.06.11 12:31

FNs eget organ for atomenergi, Det internasjonale atomsikkerhetsbyrået (IAEA), kritiserer Japan for å ha undervurdert faren for at en tsunamibølge skulle ramme atomkraftverket Fukushima Daiichi på østkysten, melder BBC News.

IAEA gransker nå hva som gikk galt da en serie nedsmeltinger rammet atomkraftverket etter jordskjelvet og tsunamien 11. mars. Den endelige rapporten skal presenteres på et møte i Wien 20. til 24. juni.

Bølgen gikk over muren
Det internasjonale atomenergibyrået sier Japans håndtering av den kjernefysiske katastrofen var eksemplarisk, men peker altså på at atomkraftanlegget - som hadde en 5,7 meter høy mur mot havet - var for dårlig beskyttet mot tsunamibølger, noe japanske myndigheter allerede har innrømmet. IAEA understreker at de som planlegger og driver atomkraftverk må ta høyde for alle mulige naturkatastrofer.

Mer enn 15.000 døde
Jordskjelvet som rammet utenfor Japans østkyst 11. mars hadde en styrke på 9,0 og er det kraftigste jordskjelvet som noensinne er målt i Japan. Jordskjelvet utløste en tsunamibølge som på sitt høyeste var 38,9 meter og som noen steder skylte hele 10 kilometer inn over land. 15.281 mennesker er bekreftet omkommet, 5363 er skadet og 8492 personer savnet ifølge de siste offisielle tallene fra føderalt politi i Japan.

Det lekker fortsatt radioaktivt materiale fra det rammede atomkraftverket.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.