RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Jøder i Norge får ikke direkte kontakt med PST

En kvinne snakker med politiet utenfor synagogen i København i Krystalgade, hvor en jødisk mann ble drept i et terrorangrep natt til søndag.
En kvinne snakker med politiet utenfor synagogen i København i Krystalgade, hvor en jødisk mann ble drept i et terrorangrep natt til søndag. Foto: Scanpix Denmark (Reuters)
Sist oppdatert:
Norske jøder i sorg etter terrorangrepet mot synagoge i København.

Politiet i København har skutt og drept en antatt terrorist som trolig sto bak to attentater lørdag og søndag. En dansk filmregissør Finn Nørgaard (55) ble skutt og drept og flere polititjenestemenn ble skadet da gjerningsmannen gikk til angrep på et kultursenter i København lørdag ettermiddag.

(Følg direkterapporteringer fra terrordramaet i København nederst i saken).

Natt til søndag ble en jødisk sikkerhetsvakt, Dan Uzan (37), skutt og drept da han holdt vakt utenfor en synagoge i den danske hovedstaden. Det jødiske miljøet i Norge kjenner til den drepte.

- Vi kjenner denne personen gjennom miljøet. Dette er fryktelig, sier forstander i Det Mosaiske Trossamfund, Ervin Kohn, til Nettavisen.

- Dette er en tragedie. Det som skjedde i København, er det samme som har skjedd i Paris og andre steder. Når det er en terroraksjonen mot et mål, så er følgemålet jødisk, sier Kohn.

Han henviser til angrepet i Paris i forrige måned, da terrorister først angrep redaksjonslokalet til satiremagasinet Charlie Hebdo, for deretter å angripe en jødisk koscher-forretning i Paris dagen etter.

- Det er viktig at vi ikke krisemaksimerer, men det er også viktig at vi ikke er naive, sier Kohn.

Får ikke kontakt med PST
Etter terrorangrepet i Paris etterlyste det jødiske miljøet styrket vakthold utenfor synagogen i Oslo. Nå har terroren kommet enda nærmere.

Kohn ønsker imidlertid ikke å avsløre hvorvidt det er bedt om ekstra sikkerhetstiltak ved synagogen i Oslo.

- Men vi har veldig god kontakt med politiet, og vi er trygge på at de passer på oss. Vi har ikke direkte kontakt med PST (Politiets sikkerhetstjeneste) selv om vi har bedt om det, sier han.

- Vi setter vår lit til politiet. Dette er først og fremst et angrep på det liberale demokratiet vårt og samtidig et angrep på jøder. Man vurderer et demokrati blant annet ut fra hvordan man tar vare på sine minoriteter, sier han.

- Ikke vår oppgave
PST sier det ikke er deres, men politiets oppgave å pleie kontakt med publikum.

- Vi utarbeider årlige vurderinger som beskriver trusselbildet i Norge. Hvis politiet har informasjon om en konkret trussel mot enkeltpersoner eller miljøer, så vil man selvfølgelig gå i dialog med dem det skulle gjelde, sier seniorrådgiver i PST, Siv Alsén, til Nettavisen.

Så langt er ikke trusselsituasjonen endret i Norge som følge av terrordramaet i København.

- Det vi gjør nå er å følge situasjonen tett. Vi er i dialog med våre samarbeidspartnere i de nordiske tjenester. Vi vurderer om den situasjonen i Danmark har noe å si opp mot trusselsituasjonen mot eller i Norge, sier Alsén.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Denne måneden arrangerte Amnesty og 26 andre organisasjoner solidaritetstog mot Pediga på Youngstorget. Ervin Kohn (bildet), leder av det mosaiske trossamfunn gikk i solidaritetstog.


Sto bak begge attentatene
Dansk politi mener mannen som ble skutt og drept av politiet på Nørrebro i København søndag morgen, sto bak begge attentatene i hovedstaden.

- Vår foreløpige antakelse er at det er den samme gjerningsmannen som står bak begge skuddepisodene, og at den gjerningsmannen som ble skutt ved Nørrebro stasjon, er den som står bak de to attentatene, sa politiinspektør Jørgen Skov på en pressekonferanse i København søndag morgen.

- Det er ikke noe som på nåværende tidspunkt indikerer at det er andre gjerningsmenn, la han til.

Totalt to sivile menn ble drept og fem politifolk ble såret i de to angrepene i København lørdag ettermiddag og natt til søndag.

Fakta: Fakta om angrepene i København

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Lørdag ettermiddag, rundt klokken 15.30, ble en 55 år gammel mann drept da en maskert gjerningsmann åpnet ild med automatvåpen mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro.

* Tre politifolk ble såret, to av dem var livvakter fra sikkerhetspolitiet PET.

* Det ble skutt inn i kulturhuset fra utsiden. Politiet besvarte ilden, og den mistenkte rømte fra stedet i en Volkswagen Polo.

* Klokken 16.17 lørdag ankommer mannen, som politiet senere utpekte som hovedmistenkt, en adresse i Nørrebro i drosje. 20 minutter senere kommer han ut igjen, viser overvåkingsbilder politiet har innhentet.

* Fra klokken 23 setter en styrke fra PET boligen under overvåking. Mannen er på dette tidspunktet fortsatt ikke identifisert.

* Like før klokken 1 natt til søndag åpnet en person ild mot politifolk utenfor den jødiske synagogen i Krystalgade ved Nørrebro. En ung jødisk mann ble drept, mens to politibetjenter ble såret.

* Rundt klokken 5 ankommer den mistenkte adressen i Nørrebro. Politiet opplyser at de roper til mannen, som svarer med å åpne ild. Politiet skyter tilbake og tar livet av mannen.

* Søndag morgen opplyser dansk politi at de tror den drepte sto bak både angrepet ved Krudttønden i Østerbro og angrepet utenfor synagogen.

* Både den franske ambassadøren og kunstneren Lars Vilks var til stede på debattmøtet «Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed» i kulturhuset Krudttønden. Ingen av dem ble såret, og Vilks ble kjørt i sikkerhet på hemmelig sted.

(Kilder: Ritzau, TT, politiet i København)

(©NTB)

Politiet har høynet beredskapen i den danske hovedstaden etter angrepene.

- Det er for å skape trygghet for befolkningen, og det vil vi fortsette med i de kommende timene, sa sjefinspektør Torben Mølgaard Jensen.

Han beskriver politiaksjonen i København, som startet i 15.30-tiden lørdag ettermiddag, som en av de største uvarslede politiaksjoner i Danmark i nyere tid.

- Vi har fortsatt et stort etterforskningsarbeid foran oss, sa politiinspektør Skov.

To drepte
En 55 år gammel mann ble drept, og tre politibetjenter ble såret da en væpnet mann fra utsiden skjøt mot kulturhuset Krudttønden i bydelen Østerbro lørdag ettermiddag. Gjerningsmannen flyktet fra stedet.

Folk var samlet i kulturhuset i forbindelse med et debattmøte om ytringsfrihet, der også den svenske kunstneren Lars Vilks og Frankrikes ambassadør til Danmark var til stede.

Tidlig natt til søndag ble en ung jødisk mann skutt og drept utenfor en synagoge i Krystalgade i sentrum. Ytterligere to politifolk ble såret da det ble løsnet skudd mot dem. Den jødiske mannen som ble drept, sto vakt ved synagogen mens det pågikk en konfirmasjon inne i bygget.

Alle de fem politifolkene som ble skutt, er utenfor livsfare.

Rømte
Den mistenkte rømte fra angrepet på Østerbro i en Volkswagen Polo. Bilen ble senere funnet forlatt på Borgervænget.

Dansk politi opplyste søndag at de via overvåkingsbilder hadde sett den mistenkte deretter ringte etter en drosje. Drosjesjåføren ble avhørt, og det kom fram at en mann hadde blitt kjørt til sitt hjem nær Nørrebro stasjon.

Der oppholdt han seg i rundt 20 minutter før han forlot stedet igjen klokken 16.37. Bygningen ble satt under observasjon av en spesialstyrke fra Politiets Efterretningstjeneste fra klokken 23, ifølge nyhetsbyrået Ritzau.

Klokken 4.50 søndag morgen kom den mistenkte hjem igjen, og det kom til ildutveksling mellom mannen og politiet.

Politifolkene på stedet ropte først til den mistenkte, men mannen trakk et våpen og skjøt mot dem. I en pressemelding søndag morgen kommer det fram at han avfyrte flere skudd. Politiet besvarte ilden og tok livet av den mistenkte.

I morgentimene søndag ble det kjent at politiet har skutt og drept en mann som åpnet ild mot politiet på Nørrebro søndag morgen. Det er denne mannen politiet nå altså antar sto bak de to attentatene.


- Kynisk terrorhandling
Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt kaller attentatene en kynisk terrorhandling.

- Det er en uendelig trist morgen, hvor vi alle tenker på ofrene og deres pårørende. To uskyldige mennesker har mistet livet som følge av en kynisk terrorhandling mot Danmark, sier Thorning-Schmidt søndag morgen ifølge Ritzau.

- Regjeringen følger utviklingen nøye. Ingen skal slippe unna med å angripe det åpne, frie og demokratiske danske samfunn, sier statsministeren.

Følg direkterapporteringer fra terrordramaet i København:


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere