- Jeg advarer mot overstadig klining

Foto: Privat (Festivalen)

Denne helga samles 25.000 mennesker til fiskefestival. Helsepersonell advarer mot å gjøre det for hett.

06.11.09 17:44

I helga samler flere hundretusen nordmenn seg til blant annet cupfinale, A-ha-konsert og ikke minst Rakfiskfiskfestivalen i Fagernes.

- Man skal ha det koselig selv om man har en pandemi. Man må ikke lage det mer hysterisk enn det egentlig er, sier spesialsykepleier Bjørn Stendebakken i Rakfiskfestivalen.

Denne helgen rykker 25.000 mennesker inn i Fagernes for å spise rakfisk og møte gamle kjente.

Desinfeksjonsmiddel blir plassert ut på festivalområde, og på festivalens hjemmeside har arrangøren lagt ut tips til god hygiene (se nederst på denne siden). I tillegg gir Stendebakken et råd til alle som kommer for å møte gamle kjente (og dem skal det være mange av på Rakfiskfestivalen).

Advarer
- Jeg advarer mot overstadig klining. En del yngre folk kommer hit og møter venner de kanskje ikke har sett på et halvt år. Man trenger ikke å kaste seg rundt halsen på hverandre. Heller ikke drikke av samme flaske, sier Stendebakken.

Det samme gjelder kanskje de mange tusen sunnmøringer som kommer til Oslo for å se lokaloppgjøret på Ullevål.

- Cupfinalen som er ute i friluft er mindre risikabelt enn arrangement der mange er samlet i et lite rom. Friluft har en fortynningseffekt, sier overlege Bjørn Iversen ved Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Ikke sperr deg inne
Folkehelsa har ingen anbefalinger om å holde seg borte fra disse arrangementene, så lenge du ikke er syk eller har dårlig helse.

- Det eneste vi sier om store festivaler og konserter er at folk med influensa skal holde seg hjemme og ikke gå ute blant folk. Har du andre alvorlige sykdommer må du vurdere risikoen for smitte opp mot de underliggende sykdommene du har. Det gjelder de som ikke har fått vaksine ennå. Vi sier ikke at de ikke bør gå, men de må selv foreta en slik vurdering, sier Iversen.

Han påpeker at folk generelt ikke skal være bekymret for å delta på arrangementer, eller bevege seg i det offentlige rom generelt.

- Det er vanskelig å si til folk at de ikke skal være engstelig, men vi kan gå foran som gode eksempler. Selv tok jeg bussen til byen i dag, sier han og legger til:

- Det er altfor kostbart hvis alle skal sperre seg inne på hytta med pasta og hermetikk.

Lurer du på hvordan det er under Rakfiskfestivalen kan du sjekke ut videoen under.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.